В перший клас у 5 років та повернення до десятирічки – що каже очільник Міністерства освіти

Початок шкільного навчання на рік раніше обговорювали на нараді у Міністерстві освіти та науки.

Про це у своєму Telegram-каналі написав т.в.о. міністра освіти і науки Сергій Шкарлет.

Він також підкреслив, що відмова від 12-річної шкільної освіти - це фейк

Дискусія, яка не перший рік триває в педагогічному суспільстві з приводу термінів початку і завершення шкільного навчання, у жодному разі не передбачає повернення десятирічки.

Шкарлет підкреслив:

Для мене є абсолютно зрозумілим, чому саме 12-річна система. Це загальноєвропейська тенденція. Наприклад, у Німеччині, в деяких федеральних землях, дитина не зможе вступити до магістратури, якщо в неї попередньо немає 15,5 років навчання: 12 років школи і 3,5 роки бакалаврату.

 

Оскільки я періодично змушений спростовувати різноманітні інформаційні «вкиди» про зміну тривалості загальної середньої освіти, вкотре переконуюсь у необхідності більш активної комунікації із суспільством щодо цього питання.

Сергій Шкарлет

Т.в.о. міністра вважає, що у батьків школярів на сьогодні більше сумнівів щодо доцільності 12-річної освіти, ніж у освітян. Тому саме з ними потрібно вести діалог.

Наприклад, перебуваючи у відрядженнях в регіонах та спілкуючись з батьками школярів, неодноразово чув обурення з приводу того, що діти будуть закінчувати школу у 18-19 років.

 

Але є інші, не менш вагомі аргументи на користь 12-річної школи.

Тому це питання було й залишається відкритим для фахової дискусії. Ми маємо напрацювати необхідні рішення, щоб 12-річна шкільна освіта діяла, стала зручною та ефективною для дітей, педагогів, батьків.

У деяких країнах ЄС навчання розпочинають із 5 років і закінчують у 17.

Звучала така пропозиція і на сьогоднішній нараді в МОН із керівниками облуправлінь. Це варто обдумати, враховуючи стандарти Нової української школи, та обговорити на педрадах, в інститутах підвищення кваліфікації, з батьками.

МОН розглядає всі пропозиції «за» і «проти».

Сергій Шкарлет наголосив, що
дискусія є відкритою, і допоки не будуть напрацьовані оптимальні варіанти, жодних рішень МОН не ухвалюватиме.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень