У команді Зеленського анонсували подорожчання води. Рівне не виняток

Представник Президента у Кабінеті Міністрів України Андрій Герус анонсував зростання вартості водопостачання на 15%.

За його словами, пов’язане це зі здорожчанням електроенергії для промисловості, до якого призвів запуск з 1 липня ринку електроенергії.

Такий крок цілком логічний, оскільки для українських підприємств ціна на електроенергію зросла на 30%. Для багатьох із них, і насамперед для водоканалів, це – проблема. Тому водоканали вже хочуть підняти свої тарифи на 15%, – зазначив  Герус.

Андрій Герус

Окрім водоканалів, за словами чиновника, після підняття вартості електроенергії виникла низка проблем і в теплогенерувальних та експортних підприємств.

З огляду на такі заяви політиків, журналісти нашого видання поцікавились ситуацією на «Рівнеоблводоканалі». Керівництво підприємства не заперечує, що за нинішніх умов без врахування цих змін у тарифі, водоканал, який і без того працює на самоокупності із нульовою рентабельністю, довго не протягне. І рано чи пізно все одно доведеться чимось жертвувати – звільняти людей, яких і так бракує, переводити рівнян на погодинний графік подачі води, чи не платити за очищення стоків «Рівнеазоту». А це, зрозуміла річ, позначиться на якості послуг.


З 1 січня 2019 року запрацював роздрібний сегмент ринку електроенергії. Тоді тариф на електроенергію поділився на три складові, – пояснює директор «Рівнеоблводоканалу» Андрій Карауш. – Зокрема, тариф гуртового ринку, ціна постачання і тариф на розподіл. Таким чином, водоканалам та іншим промисловим підприємствам дали змогу обирати, у кого купувати послугу з постачання. Зокрема, у незалежного постачальника за вільними цінами, у постачальника універсальної послуги або як крайній варіант – в постачальника «останньої надії».


Наше підприємство провело найвигіднішу закупівлю цієї послуги – за вільними цінами. А з 1 липня запрацював і гуртовий сегмент цього ринку, що додало для нас ще й тариф на передачу електроенергії, який складає 31 копійку за кВт на год, згідно з прийнятою постановою НКРЕКП.


Розрахунки по наших останніх тарифах проводилися ще влітку минулого року, тому ця складова до них включена не була, в травні була скоригована лише перша частина, що стосувалась роздрібної частини ринку. Враховуючи те, що наше підприємство споживає орієнтовно 2 млн 100 кВт/год на місяць, то виходить, що тільки через це нововведення ми щомісяця будемо сплачувати майже на 800 тисяч гривень більше. А ці витрати у чинному тарифі не передбачені.

Андрій Карауш


За словами пана Карауша, через те, що тариф на електроенергію випереджає водопостачання та водовідведення майже на пів року, це не єдині витрати, що невраховані у вартості послуг «Рівнеоблводоканалу». Для прикладу, з початку року для промислових підприємств, в тому числі і водопостачальних, скасували так звані «нічні» тарифи. Ті, які давали змогу економити на вартості електроенергії, корегуючи її використання, залежно від часу доби. Через це «Рівнеоблводоканал» вже втратив 11 мільйонів гривень за 6 місяців. Це не кажучи вже про мінімальну зарплату, яка від початку року теж зросла, а в розрахунках чинного тарифу включена не була. Лише частково – на 10% скорегована. Ну і звичайно не покращує загальну економічну ситуацію підприємства і неповний рівень проплати. У червні населення за отримані послуги розрахувалося лише на 85%.

Логічно було б затвердити, якусь єдину формулу для тарифу і при зміні вартості електроенергії автоматично підставляти в цю формулу її нову ціну, щоб не проходити повторно процедуру затвердження. Потім Держаудитслужбі чи Нацкомісії залишилося б тільки перевірити правильність застосування розрахунків і все… Це значно спростило б роботу водопостачальних підприємств. А так доводиться кожного разу покривати витрати на електроенергію з інших статей видатків, – каже Андрій Карауш.

З огляду на здорожчання вартості електроенергії НКРЕКП вже працює над переглядом тарифів. А водопостачальні підприємства країни, в тому числі й «Рівнеоблводоканал», готують відповідні розрахунки.

Якщо звичні для цієї процедури терміни Нацкомісією будуть дотримані, то нові тарифи почнуть діяти цієї осені, але не раніше жовтня. Сьогодні тариф на холодне водопостачання та водовідведення для споживачів «Рівнеоблводоканалу» складає 20 грн 57 копійок із ПДВ.

Західний Аргумент 

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень