Рівнян законно зможуть відключати від водопостачання

Через заборгованість і пеню

З 1 травня набрала чинності стаття Закону України «Про житлово-комунальні послуги» про сплату пені у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги. Про це йдеться у статті 26 закону «Про житлово-комунальні послуги».

Стаття 26 «Відповідальність за неналежне виконання договору» встановлює, що «у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги споживач зобов’язаний сплатити пеню в розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,01% суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100% загальної суми боргу».
Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку внесення плати за житлово-комунальні послуги.


Варто зазначити, що ідея нарахування пені на заборгованість за житлово-комунальні послуги в Україні не нова. Це, швидше, вже добре забутий метод виховання боржників, яким у нас користувалися до середини 90-х. Потім під час економічної кризи в країні влада наклала мораторій на нарахування пені — до кращих часів. Останні так і не настали, але заборгованість споживачів за житлово-комунальні послуги досягла катастрофічних розмірів – станом на кінець лютого українці заборгували 69,4 млрд гривень, зазначають у «Рівнеоблводоканалі»
 

Зміни до законодавства мають стимулювати споживачів послуг до своєчасної оплати. Власне, як це відбувається у всьому цивілізованому світі. Отримав послугу – заплати за неї. В магазині ж ніхто без грошей не дасть пакет молока. А у нас люди чомусь звикли оплачувати комунальні послуги за залишковим принципом. Про це свідчить борг населення за спожиті послуги, який станом на 1 травня цього року становить понад 38 мільйонів гривень.

Сподіваємося, тепер ситуація змінитися. Згідно з новим законом, з 21 травня (20 число граничний термін оплати за спожиті послуги у попередньому місяці) за кожен день протермінування буде нараховуватися пеня у розмірі 0,01% в день, зазначив заступник директора «Рівнеоблводоканалу» Микола Ткачук.
 

Штрафні санкції будуть нараховуватися на всю суму боргу. Тобто, якщо споживач заборгував п’ять тисяч гривень за послуги водопостачання та водовідведення, то після 21 травня йому щодня буде нараховуватися пеня у розмірі – 50 копійок. Таким чином за місяць набіжить 15 гривень штрафних санкцій. За рік — це 180 грн. Попри невеликий розмір штрафних санкцій, їх нарахування має дисциплінувати споживачів. Тим більше, що при наступній сплаті за спожиті послуги, насамперед буде погашатись пеня, а вже потім саме тіло боргу. Щоправда, є категорії громадян, яких ці нововведення не зачеплять.


В законі прописано, що пеня не нараховується тим категоріям споживачів, у кого за основним місцем роботи затримують виплату заробітної плати.

Однак, оскільки списків цих категорій споживачів у нас немає, та й бути не може, пеня буде нараховуватися усім без винятку. А вже потім, після того, як споживачі наддадуть довідки з місця роботи, які це підтверджують. Після цього будемо проводити перерахунок, каже Микола Ткачук.
 

Фото ілюстративне

Окрім нарахування штрафних санкцій за протерміновану оплату, новий закон дозволяє комунальним підприємствам обмежувати споживачам-боржникам надання послуги або взагалі від неї відключати. При цьому сума боргу значення не має.

 Якщо є заборгованість хоча б за один місяць, спочатку підприємство надсилає споживачу лист-попередження. Після цього він має впродовж 30 днів добровільно її погасити. Якщо цього не буде зроблено, підприємство може відключити боржника від послуги. Звичайно, це не означає, що вже наприкінці червня наші бригади почнуть масово відключати боржників від водопостачання та водовідведення.

Ми з розумінням ставимося до економічної ситуації в країні й до того, що в людей можуть виникати особисті поважні причини затримки в оплаті. Такі як, наприклад, відрядження чи перебування в лікарні. Втім, надовго затягувати з оплатою ми теж не радимо. Зрештою, на підприємстві теж працюють люди, яким потрібно годувати свої сім’ї. І те наскільки вони вчасно отримають свою зарплату, напряму залежить від рівня проплати населення за спожиті послуги, — підсумував Микола Ткачук.

 

До слова, штрафи за прострочені комунальні платежі мали з’явитися ще в червні минулого року. Втім тоді уряд вирішив відкласти їх впровадження.

Пеня вводить не тільки для споживачів «Рівнеоблводоканалу». Ці умови однакові для всіх комунальних підприємств України.

За матеріалами «Рівнеоблводоканалу».

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень