Чому в Рівному зникають водорозбірні колонки?

Водорозбірні колонки у місті сьогодні сприймаються більше як раритет, своєрідна прикраса. І хоч від цього їх пряме призначення – подача питної води, не змінилося, проте останні кілька років поруч можна побачити не мешканців навколишніх будинків із відрами, а таксистів, які миють там свої авто. А свого часу саме колонки були невід’ємним атрибутом повсякденного життя рівнян. Особливо тих, хто жив у приватному секторі.

Колонка на вулиці Шевченка

Колонці по вулиці Шевченка вже майже 50 років. Вона одна з найстаріших у місті. На початку 70-х років минулого століття нею користувалися всі тутешні мешканці. Пізніше частину вулиці з непарними номерами будинків підключили до централізованого водопостачання, а протилежна залишилась із колонкою на кілька будинків. Нині вона обслуговує лише вісім чоловік. Принаймні, згідно з реєстром абонентів, які є в «Рівнеоблводоканалу», адже саме це підприємство стежить за технічним станом подібних пристроїв. Насправді ж кількість користувачів може бути значно меншою, оскільки в тих будинках вже майже ніхто не живе, лише зареєстровані. Платять такі споживачі за нормативами, однак реальні витрати води значно більші. Чому? Достатньо постояти кілька хвилин поруч і поспостерігати.

Пан Микола робить ремонт у будинку по вулиці Шевченка, 76, що поруч із колонкою. Каже, дуже зручно, що вона під боком. Будинок старий і без централізованого водопостачання, а вода постійно потрібна: то руки помити, то води у чайник набрати, аби каву заварити чи «Мівіну» запарити. Зізнається, вода смачна і не потребує якоїсь додаткової очистки.

Школяр після уроків теж не оминув водорозбірну колонку. Підійшов, натиснув на важіль подачі води, потримав хвилини півтори-дві, подивився і пішов далі. А одразу після нього під’їхав таксист і почав мити своє авто. Каже: постійно так робить, бо на автомийці довелося б заплатити щонайменше 60 гривень, а тут безплатно. І так цілий день…

З огляду на незначну кількість користувачів, які здебільшого тільки на папері, колонку вже давно можна було б демонтувати. Втім цього не роблять, бо зовсім поруч знаходиться одна з найстаріших культових споруд нашого міста – Свято-Успенська Церква. Оскільки вона дерев’яна, то за усіма пожежними нормами має бути і місце для подачі води.

Зовсім інша ситуація із водорозбірною колонкою по вулиці Золототіївській, якій вже теж понад 30 років. Попри те, що вона офіційно обслуговує не набагато більше споживачів – 12 чоловік, будь-які її неполадки створюють відчутні незручності для місцевих. А все тому, що вони там живуть і справді користуються нею.

У «Рівнеоблводоканалі» не приховують – водорозбірні колонки для підприємства є зайвим клопотом. Окрім втрат води, які в них дуже важко облікувати, кожного разу, коли вони ламаються, доводиться щось вигадувати, аби їх відремонтувати. Заводи, на яких раніше купували запчастини для подібних пристроїв подачі питної води, вже давно позакривалися або перепрофілювалися. Тож єдине, що залишається – підбирати деталі із раніше демонтованих або власноруч виточувати їх. Погіршує ситуацію і те, що саме біля таких колонок рівняни часто миють свої автомобілі, маршрутки. І хоч працівники лабораторії «Рівнеоблводоканалу» та санітарні служби щомісяця відбирають зразки та проводять відповідну перевірку води з-під колонок, бруд, мастила та миючі засоби позитивно не впливають на її санітарний стан.

Аби вирішити проблему, в останні роки підприємство активно почало переключати рівнян на централізоване водопостачання. Щоб заохотити людей до цього, колишнім користувачам водорозбірних колонок пропонують безкоштовні технічні умови, підключення до централізованого водопостачання, а також допомагають із самими роботами.

Віталій Ткачук

Минулого року ми демонтували водорозбірну колонку на вулиці Штейнгеля, 9, неподалік в районі обленерго.  Місцевих підключили до централізованого водопостачання. У найближчих планах те саме зробити із колонками на перехресті вулиць Дубенська та Олени Теліги і на вулиці Басівкутській, — каже начальник служби водопровідного господарства міста Рівне Віталій Ткачук.

Переваги централізованого водопостачання у порівнянні з необхідністю набирати воду з колонки – очевидні. Переконувати у них рівнян особливо не потрібно. Саме тому з понад півтисячі водорозбірних колонок, які були в місті на початку 80-х років, сьогодні залишилось трохи більше 30. Обслуговують вони 115 адрес. На «Рівнеоблводоканалі» кажуть, що і цих колонок вже давно не було б, якби не певні технічні труднощі, що пов’язані із прокладанням там централізованого водопостачання. На приклад, необхідність тягнути труби одразу через кілька приватних обійсть. Без згоди усіх власників дворів це неможливо. Або коли потрібно через асфальтовану дорогу. Втім, вирішення цих проблем —  питання часу і вже не за горами той час, коли водорозбірні колонки можна буде побачити хіба що в музеї як експонат.

Фонтанчик із питною водою у середмісті Відня

До слова, в країнах Європи ви навряд чи знайдете такі, як у нас водорозбірні колонки. Замість них там, для зручності місцевих та гостей міста, на вулицях облаштовані спеціальні фонтанчики із питною водою, які повністю захищені від потрапляння бруду та пилу. 

Повідомляє "Рівнеоблводоканал"

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень