Тотальне знецінення: якими мали би бути пенсії, щоб перекрити інфляцію?

Цьогорічне підвищення пенсій не здатне перекрити реальні потреби людей

За даними Держстату, рівень інфляції в Україні станом на кінець жовтня становить 24,8%. А до кінця року ціни на товари і послуги зміняться на 30%. Таке суттєве здорожчання тягне за собою падіння реальних доходів громадян і зниження їхньої купівельної спроможності.

Про те, якими б мали бути реальні зарплати і пенсії, щоб українці не так гостро відчували економічні наслідки повномасштабного російського вторгнення, розповідає OBOZREVATEL.

Журналісти наводять такий приклад:

Станом на січень поточного року середня зарплата по Україні становила 14 577 грн, а мінімальна – 6500; мінімальна пенсія при цьому була 1934 грн, а середня пенсія – 3991 грн.

З урахуванням інфляції, щоб зберегти рівень свого достатку станом на грудень 2022-го, доходи українців мали б становити:

  • – мінімальна пенсія – 2514 грн (реальний розмір – 2093 грн);
  • – мінімальна зарплата – 8450 грн (реальний розмір – 6700 грн);
  • – середня пенсія – 5188 грн (реальний розмір – 4539 грн);
  • – середня зарплата – 18 950 грн (реальний розмір – 13 387 грн).

Різноманітні підвищення та перерахунки, проведені урядом цьогоріч, на жаль, не дозволяють навіть частково компенсувати нинішній рівень інфляції. Мало того, у 2023-му ситуація може стати ще складнішою.

Пенсії та зарплати у 2023 році взагалі не підвищуватимуть?

Перерахунок пенсій таки буде. У березні, попри проблеми з бюджетом, планують провести осучаснення пенсій. Хороша новина – якщо на нього знайдуться кошти, розмір такого підвищення буде значним. Розрахунковий розмір пенсії за віком (без будь-яких можливих надбавок) збільшать на певний індекс.

Розмір цього індексу: сукупність від половини торішньої інфляції плюс половина середнього за 3 роки зростання зарплат. Зростання зарплат буде незначним (близько 7%), а от половина від розміру інфляції – це близько 15%.

 

Загалом частину пенсій можуть підвищити на 22%.

Кого не зачепить таке підвищення? Ті українці, які мають невеликий стаж та отримували маленькі зарплати, мабуть, одержать незначне збільшення, адже їхній розрахунковий розмір пенсії і так значно нижчий за ту суму, яку вони отримують. А підвищуватимуть не фактичну пенсію, а саме ту розрахункову величину.

Проблема криється у самій формулі розрахунку пенсій. Вона вкрай невигідна для українців і призводить до поступового зниження рівня виплат. Середню зарплату за 3 роки по країні множать на співвідношення власної зарплати до середньої, на стаж у роках та на 1%. Таким чином, за 35 років стажу та середньої зарплати можна розраховувати на пенсію, розмір якої складе всього 35% від середньої зарплати по країні за 3 роки. А її розмір значно нижчий за актуальну середню зарплату.

В уряді, між тим, обіцяють, що шукатимуть кошти для індексації пенсій у березні 2023 року, як це і передбачається чинним законодавством.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень