Чому група інвалідності не завжди впливає на пенсію? Роз’яснення експерта

Щоб порахувати, якою буде пенсія по інвалідності, потрібно спершу визначити, яким може бути потенційний розмір пенсії за віком

У разі настання інвалідності людина гарантовано отримує право на пенсійні виплати. Причина, група, час настання інвалідності, строк, на який вона встановлюється, визначаються органами медико-соціальної експертизи (МСЕК).

При цьому, як зауважив незалежний пенсійний консультант Сергій Коробкін, пенсія призначається з дня встановлення інвалідності, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше 3-х місяців. Якщо ж людина подала заяву пізніше, то виплати призначать вже із дня звернення.

Що потрібно для призначення такого виду пенсії

Окрім довідки МСЕК, яка є вирішальною для призначення пенсії по інвалідності, подаються такі ж документи як і для пенсії за віком:

  • паспорт,
  • ідентифікаційний код,
  • документи про стаж і зарплату.

Важливо знати, що для призначення пенсії по інвалідності також необхідно мати певну кількість страхового стажу. Усе залежить від того, в якому віці настала інвалідність. Наприклад, якщо інвалідність І групи встановлено у віці до 25 років (включно), то для призначення пенсії достатньо мати лише 1 рік стажу.

 

Для осіб з інвалідністю І групи пенсія по інвалідності призначається за наявності такого стажу:

Для осіб з інвалідністю II і III груп пенсія по інвалідності призначається за наявності такого стажу:

Пенсія по інвалідності призначається в таких розмірах:

  • особам з інвалідністю I групи — 100% пенсії за віком;
  • особам з інвалідністю II групи — 90% пенсії за віком;
  • особам з інвалідністю III групи — 50% пенсії за віком.

Отже, щоб порахувати, якою буде пенсія по інвалідності, потрібно визначити, яким може бути потенційний розмір пенсії за віком. Розмір пенсії за віком залежить від стажу та зарплати. Якщо стажу та зарплати небагато, то розмір пенсії за віком буде невеликий, а пенсія по інвалідності в такому разі — ще менша.

Припустимо, у людини з інвалідністю III гр. умовний розмір пенсії за віком становитиме 3000 грн, у такому разі основний розмір пенсії по інвалідності становитиме лише 1500 грн (3000 грн х 50%). Це менше встановленого розміру мінімальної пенсійної виплати, тому до цих 1500 грн держава ще має доплачувати адресну допомогу, щоб загальний розмір пенсії становив не менш як 2100 грн.

Річ у тому, що відповідно до постанови КМУ від 16 лютого 2022 року №118, загальний розмір пенсії з усіма надбавка не може бути нижчим:

  • 2300 грн — в осіб з інвалідністю I групи;
  • 2100 грн — в осіб з інвалідністю II–III групи, які не працюють.

Такі мінімально допустимі пенсійні виплати встановлені і для отримувачів пенсії за віком:

  • 2300 грн — якщо стаж у жінок більший за 30 років, а в чоловіків — 35 років;
  • 2100 грн — якщо стажу менший, ніж зазначено вище.

Отже, якщо стаж і зарплата невисокі, то пенсія може бути близькою до мінімальної незалежно від групи інвалідності. Навіть коли людина переходить з пенсії по інвалідності на пенсію за віком, то розмір пенсії може залишатися без змін. Але це потрібно прораховувати індивідуально, бо випадки можуть бути різними. Наприклад, якщо після призначення пенсії по інвалідності людина продовжувала працювати, то при переході на пенсію за віком шанс на збільшений розмір пенсії підвищується. Особливо, якщо говорити про перехід на пенсію за віком з пенсії по інвалідності ІІІ групи.

 Пенсія по інвалідності в розмірі пенсії за віком

За наявності певної кількості стажу особи з інвалідністю ІІ і ІІІ групи, які не працюють, можуть отримувати пенсію по інвалідності в розмірі пенсії за віком, як і люди з інвалідністю І групи.

Для цього жінкам з інвалідністю ІІІ групи, незалежно від віку, треба мати не менш як 30 років стажу, а чоловікам — не менше 35 років. Особи з інвалідністю II групи, які не працюють, за їхнім вибором мають право на призначення пенсії по інвалідності в розмірі пенсії за віком за наявності такого стажу:

 Пільги з обчислення стажу

Цікаво, що при призначенні пенсії по інвалідності до стажу додатково зараховується період з дня встановлення інвалідності до дня досягнення особою пенсійного віку. Припустимо, людині встановили інвалідність у віці 30 років і при цьому вона вже мала 10 років стажу. У такому разі при обчисленні пенсії за віком, від якої залежить розмір пенсії по інвалідності, додатково зарахують ще орієнтовно 30 років стажу (з дати встановлення інвалідності до досягнення 60 років).

Тобто в 30 років людині будуть нараховувати пенсію, наче в неї вже є 40 років загального стажу (10 фактичних років + 30 додаткового). Навіть якщо людина більше ніколи не буде працювати, цей стаж зберігатиметься.

 

Через це в деяких випадках переходити потім на пенсію за віком невигідно, особливо, якщо йдеться про I та ІІ групи інвалідності. Адже при переході на пенсію за віком додатковий стаж втрачається й більше не враховується.     

 

Термін інвалідності

Додатково зазначимо, що пенсія по інвалідності призначається на весь строк дії інвалідності (якщо вона не безстрокова). Особам з інвалідністю, які досягли пенсійного віку, такий вид пенсії можуть призначати довічно. Повторний огляд таких осіб проводиться лише за їхньою заявою. Але за наявної кількості стажу й у разі доцільності такі особи можуть перейти з пенсії по інвалідності на пенсію за віком. Такий перехід відбувається тільки з дати подання відповідної заяви.

Також нагадаємо, що на період дії воєнного стану суттєво спрощено процедуру встановлення та продовження інвалідності. Відповідно до постанови КМУ від 30 березня 2022 року №390, повторний огляд, строк якого припав на період дії воєнного стану в Україні, має бути проведений протягом 6 міс. після припинення або скасування воєнного стану за умови неможливості направлення. У таких випадках виплата пенсії має автоматично продовжуватись, доки пропущений повторний огляд не буде зроблений після завершення воєнного стану.

Джерело: Соціальна інформаційна платформа

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень