Кому належить надбавка у 20% до пенсії і як її отримати

Роз’яснення від ПФУ

В Україні багато пенсіонерів отримують не лише саму пенсію, а й різні надбавки та доплати. Наприклад, українці віком 70, 75 та 80 років отримують компенсаційну доплату за вік.

Водночас деяким пенсіонерам належить ще й надбавка у розмірі 20%.

Багато пенсіонерів через війну змушені були переїхати до спокійніших регіонів. Так ось: пенсіонери, які перебралися до західних областей, можуть претендувати на надбавку до пенсії. Це стосується тих, хто оселився в гірських районах.

Про це розповіла начальниця Головного управління ПФУ у Закарпатській області Вікторія Поляковська під час телемарафону:

— З 1995 року набрав чинності закон про статус гірських населених пунктів. Оскільки наша область географічно переважно гірська, понад 190 населених пунктів мають цей статус.

За словами Поляковської, якщо людина постійно проживає в гірському населеному пункті, то їй до пенсії встановлено надбавку. Йдеться про 20% від основного розміру пенсії.

За даними ПФУ, з 250 тис. пенсіонерів Закарпатської області 53 тис. проживають у гірських населених пунктах і отримують такі надбавки. На цю доплату мають право і пенсіонери, які переїхали до гірських регіонів через війну (ВПО).

Як оформити надбавку до пенсії

Щоб отримувати надбавку, пенсіонери мають отримати статус жителя на території гірського населеного пункту й відповідне посвідчення. Для цього потрібно звернутися до місцевих органів влади або до ЦНАПу.

Згідно з Законом «Про статус гірських населених пунктів в Україні», розмір державних пенсій, стипендій та всіх передбачених чинним законодавством видів державної матеріальної допомоги громадянам, які набули статусу працюючого, що проживає або навчається на території населеного пункту, якому надано статус гірничого, збільшується на 20%.

Джерело: На пенсії

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень