Підставляють «нулі» у формулу для розрахунку пенсії: до яких маніпуляцій вдаються у ПФУ

При обрахуванні розміру пенсії чиновники можуть вказати неправильні дані

Багато українців скаржиться на надто низький розмір призначених пенсій. Як з’ясувалося, часом до цього може прикласти руку і сам Пенсійний фонд, задіявши один зі способів урізання пенсійних виплат. Про це розповіли експерти ресурсу «Пенсії онлайн».

Вони нагадують, що розрахунок пенсійних виплат здійснюється на підставі 3-х основних складових, а саме:

  1. середнього заробітку по Україні за 3 попередні роки;
  2. коефіцієнта стажу певної людини;
  3. коефіцієнта заробітку людини.

У першому випадку зменшення розміру пенсії може статися при переході з одного виду пенсії на пенсію за іншим законом (наприклад, з пенсій за вислугою, держслужбовцем, військовою пенсією перехід на пенсію за віком, а в деяких випадках — з пенсії за інвалідністю на пенсію за віком).

У цьому випадку має використовуватись показник середнього заробітку за 3 попередні роки до переходу на нову пенсію. Однак іноді у ПФУ використовують показник, який використовувався у попередній пенсії. У деяких випадках різниця сягає кількох тисяч гривень.

Коефіцієнт стажу (що більше, то краще). Тут все залежить від правильних підрахунків. Наприклад, трапляються випадки, коли ПФУ не враховує якийсь період трудової діяльності, не повідомляючи про це пенсіонеру.

Також іноді самі пенсіонери просто не знають, що ще якийсь період їхнього життя може бути віднесений до пенсійного стажу. Наприклад, догляд за непрацюючою матір'ю, за дитиною до досягнення нею 3-річного віку, навчання у виші на денній формі, у т.ч. й на всіляких курсах тощо.

Коефіцієнт заробітку (чим більше, тим краще). Для розрахунку береться заробіток пенсіонера з персоніфікованого обліку з липня 2000 року. І за бажанням пенсіонера 60 місяців поспіль за будь-який період до липня 2000 року. У цьому випадку пенсіонер має отримати довідку про зарплату на підприємстві (або в архівній установі) та подати її до Пенсійного фонду. Можна подавати довідку і за більший період, і просити Фонд вибрати відповідний період 60 місяців.

Трапляються випадки, коли за певні місяці заробітку у ПФУ проставляли нулі, що зменшувало коефіцієнт.

Також під час розрахунку коефіцієнта заробітку проводиться автоматична оптимізація, коли з розрахунку виключаються до 10% загального стажу.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень