Стало відомо, хто в Україні отримує мінімальну пенсію у 10 000 грн та як заробити таку ж

Цей Закон діє ще з 2012 року, однак у контексті повномасштабної війни набув дещо нового значення

В Україні мінімальна пенсія становить трохи більше за 2000 грн. При цьому є певний відсоток українців, які отримують максимальну пенсію у розмірі понад 20 000 грн. А є й ті, кому щомісяця приходить 5000-10 000 грн, але це вже рахується як виплата середнього розміру.

Низка українців при цьому отримують мінімальну пенсію у розмірі 10 000 грн, але не від України, а від Польщі. Лише у вересні польську пенсію отримало 3276 громадян і їх кількість постійно зростає.

Хто претендує на цю виплату? Розповідає gsminfo.

Щороку польську пенсію оформлює 200 і більше українців

Для того, щоб отримувати польську пенсію потрібно мати стаж, напрацьований у польських компаніях чи на підприємствах. Йдеться не про нелегальну працю, де зарплата видавалася в конвертах, а про офіційне працевлаштування, де за працівника сплачувалися усі необхідні податки.

Згідно з законом, українці, які тривалий час працювали у Польщі мають право отримувати звідти виплати. Такий закон було ухвалено у 2012 році, але з початком війни цей проєкт набув оновленого значення.

 

Всі, хто зараз перебуває у Польщі, претендують на польську пенсію – навіть за мінімальних внесків в податкову систему.

А загалом, стаж потрібно мати наступний:

  • 20 років для жінок
  • 25 років для чоловіків

Щодо пенсій, то наразі мінімальна виплата становить 1338,44 злотих (10 460 грн), а у 2023 році становитиме вже 1588,44 злотих (12 415 грн).

Також варто знати, що якщо ви періодично працювали в Україні та Польщі, то маєте право на нарахування пенсії в обох країнах. Наприклад, навіть якщо в Польщі ви офіційно працювали лише 1 чи 2 роки, то все одно можете розраховувати на виплату, щоправда, якою саме буде її сума – сказати тяжко… Очевидно, невеликою.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень