«Ті, що не бачать світ»: як живеться незрячим Рівненщини (ВІДЕО)

Сьогодні - Міжнародний день сліпих

Близько 1200 дорослих незрячих і слабозорих людей є членами Рівненської обласної організації Українського товариства сліпих. З них близько півтисячі – жителі Рівного.

Розташований офіс Товариства на вулиці Гоголя 12 у Рівному.

А учбово-виробниче підприємство УТОСу працює на вулиці Замковій - навпроти Речового ринку. Тут же діє

його гуртожиток, клуб, спортзал і єдина в області бібліотека для незрячих з аудіозаписами книг на флешках, магнітофонних бобінах, дисках, а також з паперовими книгами, написаними шрифтом Брайля.

 

«Держава ставить нас в один ряд зі здоровими людьми»

Заступник керівника Рівненського УТОСу Петро Озарчук каже, що нині найбільша їхня проблема – це те, що держава відмовляється фінансувати товариство.

- Нас хочуть перевести на конкурс, щоб ми проєкти писали. Ставлять в один ряд з громадськими організаціями здорових людей. Але проєкти – це разові заходи, а в нас – постійна робота з людьми з інвалідністю. 

 

І цього року наше товариство отримало фінансування лише на період з серпня по грудень.

 

Якщо держава припинить повністю фінансування – то у нас, хіба, бібліотека залишиться. Все решта знищиться.

Нині підприємсво УТОС, щоб вижити, вимушене здавати свої приміщення в оренду торговцям з речового ринку і не тільки, каже заступник голови товариства.  

Другою проблемою Петро Озарчук називає те, що не всі ОТГ області передбачають у своїх бюджетах гроші на реабілітацію інвалідів по зору.

- В Олександрії Рівненського району є реабілітаційний центр, де можна пройти курс реабілітації. Але, приміром, Здолбунівська ОТГ не передбачає на таке кошти для своїх інвалідів по зору.

Ще одна проблема – транспортна.

- Є перевізники в області, які взагалі не хочуть безплатно перевозити інвалідів. Кажуть, що скоро буде монетизація пільг і держава видаватиме гроші на руки.

З працевлаштуванням незрячих теж є проблеми. Бо для них треба створювати спеціальні умови.

- Приміром, пакувальник пакує туалетний папір у пакети. То у зрячого прилад для пакування – з сигнальною лампою, а у незрячого – зі звуковим сигналом.

 

 

«Зарплата в середньому – 3-4 тис грн»

Директор єдиного в області підприємства УТОС, де працюють незрячі, Ігор Подранецький розповів Радіо Трек:

- Виготовляємо туалетний папір, різні щітки, йоржики, рукавиці та інший нескладний спецодяг, дерев’яні ручки до лопат, граблів.

 

З дерев’яними виробами проблема останні півроку. Бо немає деревини. Обіцяють лісгоспи, що будуть щось різати, тоді будемо виготовляти ручки до сільгоспзнарядь.

Завантаженість роботою людей на підприємстві залежить від наявності замовлень. Є замовлення – підприємство працює, нема – стоїть. А це впливає і на зарплату.

- Зарплата у нас – приблизно 3-4 тисячі гривень на місяць. Є люди, які більш продуктивні, то і по 6-7 тисяч заробляють.

 

А ті, які по півмісяця працюють, бо нема замовлень, то і менше 3 тисяч гривень мають. В інвалідів продуктивність праці – невисока.

 

«Якби нам хоч допомога в реалізації продукції»

На питання, кому реалізують продукцію, Ігор Подранецький відповідає:

- Туалетний папір організації купують для власних потреб. Це, приміром, «Рівнефармація», заводи у Рівному та Костополі.

 

Щітки, йоржі купують заводи з виготовленя підшипників у Луцьку, «Торчинпродукт», «Дубномолоко».

 

Ручки до лопат і граблів – «Агросвіт».

 

Спецодяг купують заводи, лісгоспи. На жаль, змінився часі  комунальні підприємства Рівного припинили закуповувати у нас рукавиці, спецкостюми. Зараз тільки «Рівнеоблводоканал» їх бере.    

Конкурувати з підприємствами, де працюють здорові люди, підприємству УТОС – важко:

- Наша ціна продукції – не завжди нижча. Бо продуктивність праці незрячого завжди буде меншою, ніж у здорової людини. І раніше завжди держава нам надавала допомогу: на переоснащення, встановлювала преференції у закупівлях.

 

А нині - як хочеш, так і конкуруй. Допомоги від держави останні два роки – нуль. Торік перед Новим роком ми навіть страйк збиралися через це влаштовувати.

 

Ще Міністерство соцполітики якось іде нам назустріч. А як доходить питання до Комітету Верховної Ради з соцполітики, все глохне.

 

Якби нам хоч допомога в реалізації продукції була, ми б якось вижили, - каже директор підприємства УТОС.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень