Рівне - перше місто в Україні, де друкуватимуть посібники для слабозорих на 3D-принтері

Цей пілотний проект презентують вже цього тижня

Рівне знову серед піонерів. 26 січня у місті презентують пілотний проект з виготовлення перших в Україні навчально-дидактичних матеріалів, а саме: кубиків, буквенно-фонетичного набору, годинника, Брайлівського алфавіту тощо, універсального дизайну для дітей з порушеннями зору і тотально незрячих з подальшим впровадженням  в інклюзивне навчання таких дітей. Такі тактильні інформаційні розробки допомагають їм здобувати освіту, отримувати необхідну інформацію,  орієнтуватися у приміщеннях та на вулиці.

Цей проект  розпочали члени ради відокремленого підрозділу ВГО людей з інвалідністю по зору «Генерація успішної дії» у Рівненській області (Асєєвою Ніною, Поліщуком Петром, Самчук Вікторією) та реалізований за технічної підтримки  Інформаційно-ресурсного центру «Вікно в Америку», що працює в Рівненській обласній науковій бібліотеці.

Можливість розробити, змоделювати і виготовити таку продукцію з’явилася в бібліотеці з придбанням  3D-принтера  та 3D-сканера, які дають можливість друку досить чітких тактильних копій із спеціальною текстурною поверхнею. Моделюванням, друком та виготовленням займається спеціаліст з 3D-друку Грушевський Михайло.

Виготовлені таблички та кубики, на які нанесений алфавіт плоскодрукованим шрифтом та шрифтом Брайля, проходять апробацію на базі дошкільного навчального закладу для дітей з порушеннями зору компенсуючого типу № 35 «Весняночка» м. Рівне та Клеванської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату для дітей з вадами зору № 1. Ця продукція також була представлена тифлопедагогам, реабілітологам, психологам, фахівцям з педагогічної корекції, які працюють з відповідною категорією людей.

Зважаючи на соціальну складову проекту, бібліотеці вдалося безкоштовно отримати витратні матеріали для друку на 3D-принтері.

Більше про проект розкажуть під чай його презентації у Рівному, 26 січня о 14 годині у Рівненській обласній бібліотеці. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень