Темні часи: чи загрожують нам взимку віялові відключення і холодні батареї?

Як українцям підготуватися до сезону холодів

Ракетні удари рф практично щодня пошкоджують енергосистему України, залишаючи без електропостачання мешканців міст і сіл по всій території держави. Звісно, наслідки обстрілу швидко ліквідовують, проте ризики перебоїв з електрикою і теплом залишаються високими.

Фокус розбирався, як впорається енергосистема та як українцям підготуватися до зими, яку й без того називають «найскладнішою за весь час Незалежної України».

Темні вікна: чи будуть ще віялові відключення восени і взимку?

Подальша ситуація в енергетиці, на жаль, багато в чому залежить від дій агресора.

— Поки війська рф продовжують руйнувати українську енергетичну інфраструктуру, існуватиме загроза аварійних або планових відключень електроенергії. Очевидно, такі масштабні атаки, як 10 жовтня, щодня проводити неможливо, але чим ближче до холодів, тим ймовірніші наступні спроби, — попереджає Тетяна Бойко, координаторка житлово-комунальних та енергетичних програм громадянської мережі «Опора».

У такій ситуації вона закликає українців бути готовими до віялових відключень чи аварійних ситуацій по кілька годин чи навіть по кілька днів поспіль, хоча українські енергетики й творять дива.

Чим холодніше буде надворі, тим складніше буде ліквідувати наслідки ракетних атак. Адже виведення з ладу ТЕЦ в опалювальний період залишає мешканців міст, де левова частка домогосподарств користується саме централізованим опаленням, не лише без електроенергії, а й без тепла.

— Якби ракетний обстріл стався під час морозів, наслідки були б набагато складнішими. Адже через відсутність електроенергії не працюватимуть насоси підкачування, не буде гарячої і холодної води, у багатоквартирні будинки не зможуть подавати тепло, — попереджає Олег Попенко, голова Спілки споживачів комунальних послуг.

Для запобігання таким ситуаціям, за його словами, в Україні закуповують модульні мобільні котельні, які можна відправляти туди, де ремонтуватимуть теплокомуненерго, а ще запасаються мобільними генераторами для постачання енергії водоканалам і теплокомуненерго в разі випадання з мережі.

Як зазначає Попенко, росіяни переважно завдають ударів по підстанціях, призначених для розподілу електроенергії. Їх ураження може призвести до того, що світла не буде до кількох діб. Однак навіть якщо пошкоджень енергосистеми внаслідок обстрілів більше не буде (що дуже сумнівно, зважаючи навіть на сьогоднішній ранок – ред.), на думку Попенка не можна заперечувати подальше застосування віялових відключень через дефіцит електроенергії на тлі нестачі вугілля.

Якщо зима буде суворою, то ризики реалізації такого сценарію посилюються.

Інші експерти висловлюють більше оптимізму. Борис Додонов, керівник Центру енергетичної трансформації і сталого розвитку KSE institute, наприклад, зазначає, що ймовірність збоїв енерго- та теплопостачання і подальшого застосування віялових відключень електроенергії безпосередньо залежить від ефективності роботи української ППО. Адже, без втручання рф країна здатна нормально пройти зимовий період завдяки суттєвому зниженню попиту на електроенергію.

— Унаслідок російської агресії Україна дуже сильно скоротила споживання електроенергії порівняно з довоєнним часом. І навіть з урахуванням фактичної втрати Запорізької АЕС, яка забезпечувала приблизно 25% покриття пікових навантажень у холодну пору року, наявних потужностей і запасів вугілля достатньо для спокійного проходження опалювального сезону, — наголошує Додонов.

Падіння енергоспоживання, каже, пов'язане як зі скороченням промислового виробництва, зокрема — у секторі металургії, так і з переїздом за кордон у пошуках порятунку від війни значної частини населення.

Якщо батареї холодні. З якими ризиками пов'язане масове ввімкнення обігрівачів

За кілька днів після масованого обстрілу України прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що температурний мінімум під час опалювального сезону в Україні буде знижено до +16 градусів.

— Якщо громадяни почнуть масово вмикати обігрівачі для підтримки більш комфортної температури, можуть виникати проблеми через неготовність внутрішньобудинкових мереж, які не розраховані на подібні кризові ситуації. Тобто «слабке місце» в одному під'їзді може призвести до відключення електроенергії в усьому будинку, — застерігає Юрій Корольчук, експерт Інституту енергетичних стратегій.

Олег Попенко, зі свого боку, попереджає, що масове використання громадянами обігрівачів може призвести до численних пожеж, особливо у багатоквартирних будинках. Тому експерт радить вже сьогодні перевірити у будинках стан мереж і щитових.

Як наслідки застосування електричних опалювальних приладів опитані експерти також називають відключення електроенергії. Борис Додонов попереджає:

Через масове використання обігрівачів попит на електроенергію може перевищувати пропозицію і тоді система автоматично вимикатиме поставки. З таким явищем напередодні війни вже стикалися жителі Київської області, у яких холодними вечорами, коли велика кількість споживачів одночасно вмикала обігрівачі, часто вимикалося світло.

Обігрівачам альтернативу знайти складно, тож на думку Тетяни Бойко українцям доведеться навчитися жити за +16...+18 градусів — носити теплий одяг, обігріватися пластиковими пляшками з гарячою водою і постійно пити теплий чай.

Заклик до самообмеження. Чи допоможе економія у кожній квартирі?

Останніми днями деякі київські сім'ї діляться у соцмережах фото вечері при свічках. І річ тут не в романтичних настроях. Адже навіть ті, кого віялові відключення обійшли стороною, вирішили свідомо обмежити споживання електроенергії у вечірні та ранкові години, щоб у такий спосіб допомогти державі впоратися з наслідками ракетних обстрілів.

Для зниження енергоспоживання насамперед радять із 07:00 до 10:00 та з 17:00 до 22:00 не вмикати такі електроприлади:

  • мікрохвильові печі;
  • пральні машини;
  • духові шафи;
  • електрочайники;
  • електрокавоварки;
  • праски;
  • кондиціонери;
  • пилосмоки;
  • електрообігрівачі.

Читайте також: Скільки можна заощадити на світлі, якщо замінити усі лампочки на енергоощадні

Як підготуватися до аварійних відключень світла після ударів рф

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень