Рівнян з ковідом зможуть лікувати у райлікарнях. В обласну клінічну лікарню – зась (ФОТО)

Коваль каже, що є «план Б». На випадок погіршення ситуації

Влада Рівного просить в ОДА відкрити обласну лікарню для лікування хворих на коронавірус. Але в «білому домі» однозначної відповіді не дають. Натякають на те, що поки такий сценарій неможливий, повідомляє РАДІО ТРЕК.

Перепрофілювати той чи інший медзаклад під ковідну лікарню можуть лише у Кабміні.

 

На місцевому рівні це не вирішують, бо ковідний пакет та підключення до кисню фінансує держава.

Олена Гандзюк. Фото — пресслужби РОДА.

Про це заявила заступниця начальника обласного управління охорони здоров’я Олена Гандзюк у відповідь на прохання міської влади відкрити обласну лікарню:

 - Рішення про віднесення лікарні до ковідних приймає Кабмін. Враховуючи дороговартісність ковідного пакету. Також це навчений персонал надавати спеціальну допомогу. Основним компонентом госпіталізації є кисневе забезпечення, під високим тиском.

 

Щодня ми відпрацьовуємо маршрути пацієнта. Моніториться кожен пацієнт та кожне реанімаційне ліжко. Наразі понад 40% ліжок заповнені у Клеванській та Здолбунівській ЦРЛ.

 

Міські лікарні заповнені на 60 %, ще понад сто людей ми у Рівному можемо госпіталізувати. За добу 78 людей по всій області госпіталізували. Ми постійно тримаємо руку на пульсі.

Якщо кількість хворих на коронавірус у Рівненській тергромаді стрімко зросте, то пацієнтів зможуть лікувати у Клеванській та Здолбунівській ЦРЛ, каже чиновниця.

 - Розв'язувати питання щодо того, яка лікарня буде ковідною, буде Кабмін, наголошую. Бо враховується забезпеченість киснем. Обласна лікарня цілеспрямовано не забезпечувалась киснем.

 

Наразі ми готові 60 ліжок забезпечити киснем під високим тиском, розглядаємо можливість забезпечити ліжка у реанімації.

 

Перепрофілювання - це не просто назвати заклад ковідним. Це треба відпрацювати маршрут, це забрати пацієнтів, які потребують іншої невідкладної допомоги.

 

Інші хвороби не пішли на канікули. Ми позбавимо жителів області висококваліфікованої медичної допомоги, якщо відкриємо обласну лікарню для ковідних хворих. Це чиста лікарня, наразі.  

Загалом в області є 15 медзакладів, які пристосовані до лікування хворих з коронавірусом.

Віталій Коваль. Фото — пресслужби РОДА.

Це лікарні так званої «першої хвилі». Заклади «другої хвилі» теж готові, запевнив голова Рівненської ОДА Віталій Коваль:

 - Сьогодні у нас найнижчий показник летальності, значить, маршрут пацієнта з ковідом правильний. Наразі цей медзаклад основний для прийому ургентних хворих для оперативного втручання з усієї області. Клінічна лікарня має профільні відділення, серед яких – гемодіалізу, онкогематології, урології та інших критичним напрямків.

 

Якщо ми зараз зробимо лікарню повністю ковідною, то унеможливимо доступ пацієнтів, які потребують невідкладної допомоги.

 

Наразі допомогу при коронавірусі надають у 15 лікарнях Рівненщини, де підготовлено 1 676 ліжок. Окрім того, здійснено підготовку і інших «чистих» лікарень, які, при потребі, будуть відкриті для «ковідних» хворих.

 

У нас є «план Б». Ми щодня моніторимо ситуацію, поки вона контрольована. На сьогодні завантаженість закладів складає 39,56%. Аби відкривати ще лікарні для ковідних хворих, необхідно перетнути позначку у 50%.

Нагадаємо, на Рівненщині почалася друга хвиля пандемії.

Поки що область залишилась у «жовтій зоні» адаптивного карантину.

У распыраторі - Роман Сафонов. Фото — пресслужби РОДА.

Як повідомив головний санітарний лікар краю Роман Сафонов,

якщо до хворих ковідом зараз додадуться інфіковані ГРВІ та грипом – то область ризикує потрапити у «помаранчеву зону».

Тоді введуть обмеження для масових заходів, закриють хостели та заборонять працювати розважальним закладам у нічний час.

Роман Сафонов наполягає на контролі за дотриманням карантинних обмежень. А громадянам нагадує про масковий режим та соціальну дистанцію.

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень