Європейські зарплати рівненських консультантів. Коментар чиновників

Юрій Приварський та Юрій Осіпчук розповіли, як здійснювався конкурсний відбір консультантів для роботи над проектом Світового банку, та переконують, що виділені на їхню діяльність кошти - не лише оплата праці

На Рівненщині розголосу набула інформація, оприлюднена порталом «4 Влада» щодо проекту Міжнародного банку реконструкції та розвитку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» та призначення групи  консультантів цього проекту на Рівненщині.

У блозі Інни Білецької, зокрема, йшлося про високі зарплати консультантів проекту та відсутність чіткого звіту щодо того, що вдалося втілити в життя за час реалізації проекту.

Ми ж вирішили з’ясувати, яким чином здійснювався конкурсний відбір консультантів і чому обрали саме цих людей. Тож зв’язалися із головою конкурсної комісії з відбору консультантів та заступником голови ОДА Юрієм Приварським. Він запевнив, що відбір претендентів відбувався відповідно до технічного завдання Світового банку і претендентів на заміщення посади консультанта, відібраних у Рівному, затверджували у Києві одразу дві інстанції, пов’язані зі Світовим банком. При цьому одну кандидатуру, затверджену у Рівному, Київ не схвалив і було проведено додатковий конкурс.

Ми запитали у Юрія Приварського, чи не вбачає він конфлікту інтересів у тому, що чинний на той час голова ОДА Сергій Рибачок подав кандидатуру Юрія Приварського  до Адміністрації Президента на посаду голови конкурсної комісії, а згодом сам екс-очільник області, уже звільнившись з державної посади, виграв конкурс і очолив управління проектом Світового банку на Рівненщині. На це Юрій Приварський відповів таке:

Не вбачаю у цьому конфлікт по тій простій причині, що Світовий банк забороняє подачу документів людям, які працюють на державній службі, або півроку чи рік з моменту звільнення з державної служби люди не мають подавати свої документи. Ця процедура була дотримана повністю. Стосовно ж кваліфікації Сергія Леонідовича, я думаю, що мало яка область може похвалитися тим, що попередній голова адміністрації у них - керівник групи консультантів, - каже Юрій Приварський.  

Стосовно успіхів у реалізації проекту, то Юрій Приварський відзначає – за темпами реалізації проекту Рівненська область має найбільші успіхи серед інших відібраних Світовим банком регіонів.

За словами ж заступника голови конкурсної комісії Юрія Осіпчука (начальник обласного управління охорони здоров’я), завдяки роботі консультантів, які виконують переважно технічну роботу, Рівненщина ще й суттєво економить кошти Світового банку, що передбачені проектом для нашого регіону.

За словами Юрія Осіпчука

економія на сьогодні складає близько 1 млн доларів. Цього вдалося досягти, за його словами, завдяки прозорій процедурі закупівель і унеможливленню корупційної складової, а тому із Світовим банком наша область уже готова говорити навіть про розширення проекту.

Юрій Осіпчук запевняє, що суми, які отримують як зарплату консультанти, і викликали великий подив рівнян, за європейськими і світовими мірками не є настільки великими, якщо мова йде про управління проектом на 27,5 млн доларів (25 млн доларів Світового банку + 2,5 млн доларів з обласного бюджету Рівненщини), і це загальна практика:

Люди, які не зустрічалися із діяльністю міжнародних організацій, діяльністю благодійних міжнародних організацій, діяльністю фінансових міжнародних організацій, можливо і думають, що суми у межах цього проекту, які платяться консультантам,  великі. Ні. Це не є великі суми для людей, які мають самі справу із величезними сумами у межах проекту. Тому вони мають бути достатньо вмотивовані, щоб використовувати повну занятість. В межах контракту у нас прописана повна занятість в межах проекту. Вони можуть займатися іншою діяльністю, але тут мають робочий день повної зайнятості, - каже Юрій Осіпчук.

До слова, сума, яку отримують консультанти, передбачає і їх витрати на здійснення діяльності у рамках проекту - каже Осіпчук.  Ми запитали також у Юрія Осіпчука про те, що якщо буде доведено корупційну складову у діяльності консультантів, чи довелося б повертати їм уже отримані кошти? За його словами:

Це було б логічне продовження. Але я корупції там не бачу. Я авторитетно заявляю, що жодної корупційної складової там немає. Тому що зробити це колективно дуже важко, тому що це була конкурсна комісія. Зробити будь які корупційні рухи під тотальним контролем Світового банку, консультантів МОЗу, я не уявляю, як це зробити.

Також, Юрій Осіпчук як начальник обласного управління охорони здоров’я, всіляко переконує у користі для Рівненщини від реалізації проекту. Зокрема,  у підсилені первинної ланки медицини, адже планують відновити більше сотні амбулаторій та закупити для них обладнання.

Ще одним плюсом, каже, є створення електронної бази пацієнтів та їх карток, яку в майбутньому розширюватимуть уже в рамках медичної реформи.

Для вторинної ланки також планується закупівля автомобілів швидкої допомоги для оперативного транспортування пацієнтів із хворобами серцево-судинної системи. Щодо третинної ланки, то мова іде про появу операційної в обласній лікарні із сучасним ангеографічним обладнанням.

За словами Юрія Осіпчука, це має сприяти покращенню здоров’я населення Рівненщини і зниженню серцево-судинних хвороб.  

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень