Податок на квартири та будинки. Хто і скільки має заплатити у 2021 році

Докладне роз’яснення для мільйона українців, на яких може чекати штраф

Заплатити податки на квартири й будинки в Україні потрібно до вересня. Тим, хто цього не зробить, почнуть нараховувати штрафи.

Після отримання квитанції в людини є рівно 60 днів на оплату, йдеться у Податковому кодексі. Останній «лист щастя» надсилають до 1 липня – після цього квитанції-повідомлення більше не розсилають.

Щороку такі квитанції отримують близько мільйона українців.

 

Однак, якщо вас не просять заплатити податок, але ви маєте чималу квартиру/будинок, краще самостійно звернутися у місцеве відділення податкової служби й перевірити, чи не загубилася ваша квитанція.

Якщо запізнитися з оплатою на 30 днів, то крім самого податку доведеться віддати державі ще й 10% штрафу. При затримці оплати на більший термін штраф складатиме вже 20%.

Податок сплачується до місцевого бюджету і саме місцева влада вирішує, скільки платити.

Закон встановлює лише МАКСИМАЛЬНІ ставки й МІНІМАЛЬНУ площу.

 

До прикладу, заборонено стягувати податок за квартиру менш як 60 кв.м і за будинок до 120 кв.м (якщо є і будинок, і квартира, то за загальну площу до 180 кв.м).

 

Водночас міська рада може прийняти рішення брати податки тільки з тих, чиє житло, наприклад, понад 130 кв.м.

Для місцевої влади цей податок – істотне джерело поповнення скарбниці, тож левова частка населених пунктів залишили «норми» у 60 і 120 кв.м, відповідно.

Скільки потрібно заплатити?

Розмір податку – до 1,5% мінімалки за кожен квадратний метр понад норму.

У 2020-му платити треба було за 2019-й, тому і розмір мінімальної зарплати враховувався саме за позаминулий рік. Тоді українці отримували не менше 4 723 грн, значить, платити потрібно до 70,8 грн за кожен «зайвий» квадрат.

Припустимо, особисто вам належить квартира площею 100 кв.м. При цьому ви живете у місті, де місцева влада зберегла і норматив, і площу, яка прописана в законі. В такому разі оплатити доведеться «зайві» 40 квадратів, а це – 2 800 грн.

Додамо, що у 2021-му платити потрібно буде за 2020-й.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень