Лишився місяць: власники яких квартир та будинків мусять сплатити податок на нерухомість

Важливі уточнення

Фото ілюстративне

В українців залишається трохи більше місяця, щоб заплатити податок за свої квартири і будинки. Тим, хто не сплатить – загрожує штраф. Розмір податку, що йде у місцевий бюджет, відрізняється залежно від населеного пункту і рішення місцевої влади.

При цьому, в законі прописано, що податок не може стягуватися за квартиру менше 60 кв. м та за будинок до 120 кв. м (якщо є будинок і квартира, то за загальну площу до 180 кв. м).

Також у законі прописано, що розмір податку не повинен перевищувати 1,5% мінімалки за кожен квадратний метр «понад норму». Цього року українці платитимуть за 2019. Тоді розмір «міні малки» становив 4 173 грн, а значить платити потрібно буде до 62,5 грн за квадрат.

Також важливо пам'ятати про те, що податок на квартири, які здають в оренду, вийде більшим. На таку нерухомість податкова пільга не передбачена, а значить платити доведеться за кожен квадрат. Крім цього, 19% потрібно буде платити з кожного щомісячного платежу за оренду.

З моменту отримання квитанції у громадянина є 60 днів на оплату.

Якщо запізнитися на 30 днів, то крім самого податку доведеться віддати і 10% штрафу.

 

При затримці більше, ніж на місяць, штраф складе вже 20%.

Тому власникам великих квартир або будинків важливо самостійно звернутися в місцеве відділення податкової служби, якщо вони не отримали квитанцію-повідомлення, адже вона могла загубитися.

Наголошуємо, що податок на нерухомість повинні платити всі власники квартир площею понад 60 кв. м, а також житлових будинків площею понад 120 кв. м. 

Податок стягується за «зайві» квадратні метри.

Так, якщо площа квартири 86 кв. м., податок потрібно буде заплатити за 26 кв. м.

Податок також сплачується, якщо житло знаходиться у спільній власності членів родини, однак, якщо воно розділене поквадратно між кожним членом та частки не перевищують 60 кв. м., то податок платити не потрібно.

Джерело: POLITEKA

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень