Неподалік Рівного з’являться три нових атомних енергоблоки

Це питання обговорили під час Всеукраїнського Форуму Україна 30

Будівництво трьох нових енергоблоків неподалік Рівного вважають перспективним у Міністерстві енергетики. Зокрема йдеться про два енергоблоки на Хмельницькій АЕС та одного на Рівненській АЕС.

До слова, від Рівного до Вараша де розташована РАЕС близько 150 кілометрів (фізично відстань 82 км), а до Нетішина, де працює ХАЕС, близько 60 км.

Нові енергоблоки повинні замістити ті блоки АЕС, термін експлуатації яких наразі спливає, зауважив під час Всеукраїнського Форуму Україна 30 заступник міністра енергетики Юрій Бойко:

Атомна енергетика є стратегічною і базовою для енергетики України. Атомна енергетика повинна розвиватися. Має виконуватися не лише програма капітальних ремонтів і продовження терміну експлуатації тих блоків, термін експлуатації яких закінчується, але повинна реалізовуватися програма заміщення поточних атомних блоків: будівництво ХАЕС-3, ХАЕС-4. На мій погляд, ще більш перспективним є проєкт будівництва 5 блоку РАЕС.

До слова, корейська компанія Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) висловила зацікавленість в будівництві енергоблока з реактором APR-1400 на Рівненській АЕС, де вже виконано частину підготовчих робіт з обґрунтування вибору майданчика.

Про готовність добудувати два енергоблоки Хмельницької АЕС заявляла компанія Westinghouse. Компанія оголосила, що готова долучитися не лише до забезпечення ядерним паливом третього та четвертого енергоблоків ХАЕС, але й постачати для них таке обладнання, як автоматизовані системи управління технологічним процесом (АСУ ТП).

Енергоблок №3 ХАЕС почали будувати у вересні 1985 року, №4 – у червні 1986-го. Обидва блоки запроєктовані на поточну потужність 1000 МВт, з реакторною установкою ВВЕР-1000/В-320. Але, попри їхню будівельну готовність 75% для №3 (змонтовано близько 85 одиниць устаткування) та 28% для №4, 1990 року проєкт був призупинений через «постчорнобильський» мораторій на будівництво нових АЕС.

На РАЕС у 2018 році була затверджена типова дорожня карта будівництва нових енергоблоків та заміщувальних потужностей, на основі якої була розроблена дорожня карта будівництва енергоблоку №5 РАЕС. Наразі розпочато перший етап будівництва – передпроєктні роботи.

За матеріалами Укрінформ 

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень