На Рівненщині досліджують автентичні кулінарні страви

Аби зберегти кулінарну спадщину області

На Рівненщині триває міжнародний проєкт «Культурна спадщина кухні – просування кулінарних традицій через професіоналізацію гастрономічної пропозиції Любліна і Рівного».

Проєкт реалізовує Управління з питань стратегічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету Рівненської міської ради та ГО «Агенція сталого розвитку міста» спільно з Урядом міста Люблін.

Цього разу кулінарна експедиція досліджувала кулінарні страви Дубровицького та Рокитнівського районів.

Так, Полісся - це край столітніх велетнів дубів, вікових лісів, боліт та озер багатих різновидною рибою. Свій відпочинок тут можна поєднати зі збиранням ягід, грибів, лікарських рослин або ж риболовлею.

На смак варто спробувати поліські традиційні коропи, карасі та в’юнів печених у печі на соломі.


Також Поліський край відомий багатовіковою традицією бортництва. Це традиційний вид народного промислу, лісова форма пасічництва.

Для добування меду бортники спочатку утримували бджіл у природних або штучних дуплах дерев, пізніше – у спеціально виготовлених колодних вуликах, які підвішувалися до лісових дерев або розташовувалися в садибах. Особливістю смаку такого меду було те, що його збирали саме дикі лісові бджоли.

Традиційно бортництво було заняттям чоловіків. Воно передавалося у спадок по чоловічій лінії разом із бортами та пасіками. Так утворювалися династії спадкових бджолярів. У Поліському регіоні сьогодні працюють близько 100 спадкових бортників.

Нині це старовинне ремесло внесене до переліку нематеріальної культурної спадщини України.

Мед завжди був на кухні у господинь. Його додавали до каші, млинців, він часто використовувався у приготуванні солодощів разом з ягодами та горіхами. Тому бортницький мед був неодмінним смаколиком у поліських родинах.

Дослідження регіональних кулінарних традицій триває й досі, тому ГО «Агенція сталого розвитку міста» планує ще декілька експедицій для дослідження регіональної кулінарної спадщини області.

Проєкт здійснюється за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках програми транскордонної співпраці «Польща-Білорусь-Україна 2014-2020».

Повідомляє - Рівненська ОДА

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень