Мобілізація в Україні: Що робити, якщо призовника звільнили з роботи під час війни

Відповів омбудсмен з прав людини

Деякі українці скаржаться, що роботодавці примусово позбавляють робочого місця після того, як людину мобілізували та відправили на службу. Втім така ситуація порушує право на працю.

Про це пише омбудсмен Дмитро Лубінець у Telegram-каналі.

До Офісу уповноваженого ВР з прав людини звертаються військовослужбовці з проханням вжити заходів щодо неправомірного рішення про звільнення.

Зокрема про проблему повідомив працівник Національної гвардії, якого скоротили з Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС через призов.

Ця проблема характерна для всієї України, оскільки чимало роботодавців не хочуть зберігати за співробітниками посади, якщо тих мобілізували. Адже виконувати свої обов’язки вони не мають змоги.

Проте законодавство гарантує українцям не тільки можливість повернутися на робоче місце, але й отримувати колишні оклади.

 

Йдеться про осіб, призваних на:

  • строкову військову службу;
  • військову службу за призовом осіб офіцерського складу;
  • військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період;
  • військову службу за призовом осіб з-поміж резервістів;
  • військову службу за контрактом, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення.

Омбудсмен з прав людини втрутився у ситуацію, яка сталася з мешканцем Полтавщини.

В результаті керівництво МВС підписало наказ про внесення змін до штату згаданої установи, згідно з якими військовослужбовця відновили на посаді.

Що робити, якщо вас незаконно звільнили

Якщо роботодавець порушив права громадянина Україна та звільнив його на підставі мобілізації, потрібно звернутися до Держслужби з питань праці. Саме її територіальні органи забезпечують контроль за дотриманням законодавства.

Також військовослужбовці можуть послідкувати прикладу колеги з Полтави та подати запит Уповноваженому ВР з прав людини.

Щоб зв’язатися з відомством, потрібно написати листа на електрону пошту hotline@ombudsman.gov.ua, зателефонувати на гарячу лінію за номером 0800501720 або особисто відвідати київський офіс (вул. Інститутська, 21/8).

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень