Медики у Рівному пояснюють причини отруєння 113 осіб

Цього сезону в області зафіксовано уже чотири спалахи кишкових інфекцій

У Рівному та на Здолбунівщині цього літа зафіксовано чотири масових спалахи кишкової інфекції. Йдеться про випадок у пабі «Бочка», кафе «Гурман», вагончик з шаурмою на рок-фестивалі. Днями стався ще один випадок, у лікарні опинилися діти з Росії. Їхні родичі кажуть — купували ліниві голубці у кулінарному відділі супермаркету «Велмарт».

Харчування в цих закладах поклало на лікарняні ліжка 113 осіб, з них 24 дитини. В обласному лабораторному центрі пояснюють, що усі ці випадки об’єднує спільна причина та схожі обставини, що їм сприяли.

Після відвідування пабу «Бочка», у Рівному захворіло 6 відвідувачів (з них 1 дитина).

У всіх кінцевий діагноз — сальмонельоз. Після проведеного медиками розслідування встановили, що причиною хвороби стали страви забруднені сальмонелою.

Популярні у закладі страви готували з майонезом їх власного виробництва. До складу останнього входять сирі яйця, придбані на місцевому ринку.
Крім того контролюючи органи назвали умови, що могли сприяти виникненню спалаху:

  • не дотримання в закладі поточності приготування страв,
  • порушення процесу розморожування сировини,
  • відсутність контролю температурного режиму в холодильному обладнанні,
  • порушення товарного сусідства в холодильниках тощо.

У кафе «Гурман» після весілля у смт Мізоч Здолбунівського району за медичною допомогою звернулися 86 осіб, з них 17 дітей.

За останні 12 років — це наймасовіший спалах в області. Причиною отруєння людей стала — сальмонела ентерітідіс.

Як з’ясувалось, 70% страв на святковому столі були забруднені сальмонелою. Чимало страв готували з використанням майонезу — власного виробництва.

Яйця невідомого походження також були придбані на ринку. І хоча не всі продукти на столі містили майонез, але, забруднення ножа, дошки, посуду сальмонелою і призвело до такого масового спалаху.

При перевірці у кафе виявлено низку невідповідностей, що також сприяли виникненню спалаху:

  • порушення технології приготування страв, дезінфекційного режиму,
  • не проходження медичного огляду та гігієнічного навчання персоналом.
  • створення перехресних потоків між готовими стравами та сировиною,
  • відсутність термометрів в холодильних шафах,
  • відсутність маркування кухонного посуду та інвентарю,
  • відсутність супровідних документів на харчові продукти та сировину,

Після фестивалю «Тарас Бульба» (м. Дубно) захворіло 18 людей, з них 3 дітей.

У всіх діагноз гострий гастроентероколіт. Фахівці лабораторного центру після дослідження виявили умовно патогенні ентеробактерії (протей, ентеробактер).

Це свідчить про те, що продукція яку споживали хворі, була забруднена цими мікроорганізмами, внаслідок порушення технологічного режиму при приготуванні шаурми та антисанітарних умов її реалізації.

І цього тижня після вживання страв, придбаних у кулінарному відділі супермаркету «Велмарт» у Рівному троє дітей з діагнозом харчова токсикоінфекція госпіталізовані до інфекційного відділення Рівненської центральної міської лікарні. Поки що розслідування цього спалаху триває. Про результати дослідження у лабораторному центрі повідомлять згодом.

Проте уже нагадають, що два роки тому вони проводили приховане дослідження у кулінарних відділах десяти супермаркетів Рівного і тоді безпечної продукції у таких торгових точках — не знайшли.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень