Медики розповіли, як вберегтися від харчових отруєнь та інфекцій влітку
Кілька порад, вартих уваги
Гострі кишкові інфекції – одні з найбільш поширених інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Здебільшого бактерії, віруси та найпростіші потрапляють в організм із зараженою їжею чи водою.
Кишкові інфекції передаються через вживання зараженої їжі чи води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і навіть предмети побуту.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих овочах і фруктах.
Правильний діагноз може встановити лише лікар і тільки після проведення мікробіологічних аналізів. Звертатися за допомогою потрібно, якщо у вас з’явилися наступні симптоми: слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея.
Аби вберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, варто дотримуватися усього кількох основних правил:
1. Підтримувати чистоту:
мити руки перед приготуванням і вживанням їжі, після відвідування туалету, убезпечити кухню і продукти від потрапляння комах, гризунів та інших тварин (у тому числі й домашніх улюбленців), мити і дезинфікувати робочі поверхі кухні та кухонне приладдя, яке використовується для приготування їжі;
2. Відокремлювати сиру їжу від готової:
Не тримати разом з іншими харчовими продуктами сире м’ясо, птицю і морепродукти, для обробки сирих продуктів використовувати окреме кухонне приладдя (зокрема, це стосується ножів, дошок і кухонних комбайнів), зберігати продукти у закритому посуді, аби уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.
3. Ретельно готувати і оброблювати їжу:
ретельно прожарювати чи проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти, довоти страви до кипіння (аби переконатися, що вони приготовані щонайменше при 70°С), добре розігрівати уже приготовану їжу.
ВАЖЛИВО! Сік з м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим, а не рожевим.
4. Зберігати їжу при безпечній температурі:
не лишати приготовану їжу при кімнатній температурі на понад 2 год, зберігати приготовані страви гарячими (60°С) аж до подачі їх на стіл, не зберігати їжу надто довго (навіть у холодильнику), не розморожувати продукти при кімнатній температурі.
5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:
використовуйте чисту або ж очищену (фільтровану) воду, обирайте тільки свіжі, незіпсовані продукти, ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо збираєтесь з’їсти їх сирими.
При появі перших симптомів кишкової інфекції, приступати до приготування їжі не можна – слід негайно звернутися до лікаря.
Нагадаємо, минулого тижня у Рівному зареєстрували спалах гострої кишкової інфекції. У місті захворіли одразу п’ятеро людей, серед яких і дитина.
За матеріалами Центру громадського здоров’я МОЗ України
Наші новини у Тelegram. Номер у Viber: 063-73-4-106-4
Радіо Трек: НОВИНИ