Медики розповіли, як вберегтися від харчових отруєнь та інфекцій влітку

Кілька порад, вартих уваги

Фото ілюстративне

Гострі кишкові інфекції – одні з найбільш поширених інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Здебільшого бактерії, віруси та найпростіші потрапляють в організм із зараженою їжею чи водою.

Кишкові інфекції передаються через вживання зараженої їжі чи води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і навіть предмети побуту.

 

Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих овочах і фруктах. 

Правильний діагноз може встановити лише лікар і тільки після проведення мікробіологічних аналізів. Звертатися за допомогою потрібно, якщо у вас з’явилися наступні симптоми: слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея.

Фото - "Канал 24"

Аби вберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, варто дотримуватися усього кількох основних правил:

1. Підтримувати чистоту:

мити руки перед приготуванням і вживанням їжі, після відвідування туалету, убезпечити кухню і продукти від потрапляння комах, гризунів та інших тварин (у тому числі й домашніх улюбленців), мити і дезинфікувати робочі поверхі кухні та кухонне приладдя, яке використовується для приготування їжі;

2. Відокремлювати сиру їжу від готової:

Не тримати разом з іншими харчовими продуктами сире м’ясо, птицю і морепродукти, для обробки сирих продуктів використовувати окреме кухонне приладдя (зокрема, це стосується ножів, дошок і кухонних комбайнів), зберігати продукти у закритому посуді, аби уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.

3. Ретельно готувати і оброблювати їжу:

ретельно прожарювати чи проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти, довоти страви до кипіння (аби переконатися, що вони приготовані щонайменше при 70°С), добре розігрівати уже приготовану їжу.

ВАЖЛИВО! Сік з м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим, а не рожевим.

Фото з Мережі

4. Зберігати їжу при безпечній температурі:

не лишати приготовану їжу при кімнатній температурі на понад 2 год, зберігати приготовані страви гарячими (60°С) аж до подачі їх на стіл, не зберігати їжу надто довго (навіть у холодильнику), не розморожувати продукти при кімнатній температурі.

5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

використовуйте чисту або ж очищену (фільтровану) воду, обирайте тільки свіжі, незіпсовані продукти, ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо збираєтесь з’їсти їх сирими.

При появі перших симптомів кишкової інфекції, приступати до приготування їжі не можна – слід негайно звернутися до лікаря.

Нагадаємо, минулого тижня у Рівному зареєстрували спалах гострої кишкової інфекції. У місті захворіли одразу п’ятеро людей, серед яких і дитина.

За матеріалами Центру громадського здоров’я МОЗ України

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень