

Кілька порад, вартих уваги
Гострі кишкові інфекції – одні з найбільш поширених інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Здебільшого бактерії, віруси та найпростіші потрапляють в організм із зараженою їжею чи водою.
Кишкові інфекції передаються через вживання зараженої їжі чи води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і навіть предмети побуту.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих овочах і фруктах.
Правильний діагноз може встановити лише лікар і тільки після проведення мікробіологічних аналізів. Звертатися за допомогою потрібно, якщо у вас з’явилися наступні симптоми: слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея.
Аби вберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, варто дотримуватися усього кількох основних правил:
мити руки перед приготуванням і вживанням їжі, після відвідування туалету, убезпечити кухню і продукти від потрапляння комах, гризунів та інших тварин (у тому числі й домашніх улюбленців), мити і дезинфікувати робочі поверхі кухні та кухонне приладдя, яке використовується для приготування їжі;
Не тримати разом з іншими харчовими продуктами сире м’ясо, птицю і морепродукти, для обробки сирих продуктів використовувати окреме кухонне приладдя (зокрема, це стосується ножів, дошок і кухонних комбайнів), зберігати продукти у закритому посуді, аби уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.
ретельно прожарювати чи проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти, довоти страви до кипіння (аби переконатися, що вони приготовані щонайменше при 70°С), добре розігрівати уже приготовану їжу.
ВАЖЛИВО! Сік з м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим, а не рожевим.
не лишати приготовану їжу при кімнатній температурі на понад 2 год, зберігати приготовані страви гарячими (60°С) аж до подачі їх на стіл, не зберігати їжу надто довго (навіть у холодильнику), не розморожувати продукти при кімнатній температурі.
використовуйте чисту або ж очищену (фільтровану) воду, обирайте тільки свіжі, незіпсовані продукти, ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо збираєтесь з’їсти їх сирими.
При появі перших симптомів кишкової інфекції, приступати до приготування їжі не можна – слід негайно звернутися до лікаря.
Нагадаємо, минулого тижня у Рівному зареєстрували спалах гострої кишкової інфекції. У місті захворіли одразу п’ятеро людей, серед яких і дитина.
За матеріалами Центру громадського здоров’я МОЗ України
Наші новини у Тelegram. Номер у Viber: 063-73-4-106-4
Радіо Трек: НОВИНИ
Багато хто помиляється: Що не є підставою відстрочки від призову на військову службу
Неділя без світла: з'явилися графіки відключень
4 звички, які не дають розбагатіти
Поліція оголошує про підозри чоловікам, які після отримання повісток не приходять до військкоматів
Підняли на вуха всіх: рівнянка забула в таксі рюкзак, набитий доларами
Експерти встановили, чому 22 дитини «підхопили» кишкову інфекцію у школі-інтернаті на Рівненщині
На Рівненщині чоловік потрапив до реанімації, наївшись грибів
Кількість дітей, які отруїлися у школі-інтернаті на Рівненщині, зросла
Винному в отруєнні школярів на Рівненщині загрожує 3 роки обмеження волі
Семеро дітей і двоє дорослих зі школи Рівненщини - у лікарні з симптомами отруєння (ВІДЕО)
У Рівному знайдено номерний знак від автомобіля ВК3898СО. Якщо він ваш - телефонуйте:
11 січня 2023 у Рівному загубили ключ від автомобіля Merсedes. Прохання повернути за винагороду. Телефонуйте
На вулиці Дубенській у Рівному знайшли гаманець і посвідчення водія Марії Степанюк. Загублене хочуть повернути власниці.