«Кінець року, але не досягнень», - Зеленський про газовий контракт з Росією (МИРОВА УГОДА)

Контракт на п’ять років і мирова угода

Мінімальний обсяг 65 млрд. кубометрів газу в перший рік і по 40 млрд. кубометрів – у наступні 4 роки.

Україна і Росія підписали п’ятирічний контракт на транзит газу до Європи, який принесе нашій країни щонайменше 7 млрд. дол. Про це на своїй сторінці в Facebook написав президент України Володимир Зеленський.

«Кінець року, але не досягнень. Україна підписала контракт на транзит газу на п’ять років, впродовж яких ми отримаємо щонайменше понад $7 мільярдів. Сторони можуть продовжити контракт ще на десять років. Українська ГТС буде завантажена, а це – енергетична безпека та добробут українців!», написав він.

Зеленський також уточнив, що згідно з умовами контракту, мінімально гарантована прокачка – 65 мільярдів кубометрів газу в перший рік і по 40 мільярдів у наступні чотири. Фактично є можливість прокачувати і більше.

«Європа знає, що ми не підведемо в енергетичній безпеці», - додав президент.

Нагадаємо, шо, фактично, досягнуті домовленості були вперше озвучені за підсумками тристоронніх переговорів у форматі Україна - ЄС - Росія 20 грудня цього року.

Тоді міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель заявив, що сторони підписали протокол, який передбачає виконання сторонами низки домовленостей.

Зокрема, повідомлялося, що новий контракт на транзит російського газу в Європу через територію України буде укладено строком на п'ять років з можливістю пролонгації на десять років.
 

Мінімальний обсяг 65 млрд кубометрів газу в перший рік і по 40 млрд кубометрів - у наступні 4 роки.

«Нафтогаз України» вже отримав від «Газпрому» близько 2,9 млрд дол. компенсації за рішенням Стокгольмського арбітражу.

Крім того, 30 грудня, Україна і російський «Газпром» підписали мирову угоду, відповідно до якої наша країна відмовляється від штрафу, що наклав Антимонопольний комітет України на російську компанію загальним розміром близько 7,4 млрд доларів.

Читайте також наш матеріал «Качай або плати» нечувана газова перемога України як частина Великої Угоди з Росією? (6 ФОТО)

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Теги: Газ
Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень