Гаряча вода – увесь рік: як стотисячне містечко здійснило мрію рівнян (ФОТО)

Історія міста Кам’янець-Подільський

Фото ілюстративне

Назва комунального підприємства – перше, що привертає увагу – «Міськтепловоденергія». Тобто, це підприємство, яке постачає містянам опалення, гарячу і холодну воду ще й виробляє електроенергію, але не для населення, а для власних потреб.

Тариф на опалення для населення - 1 590 грн/Гкал. Практично на 200 гривень менший, ніж у Рівному.

 

Гаряча вода – 88 гривень. Тут різниця з рівненськими тарифами менша – 9-17 гривень, залежно від того є у квартирі рушникосушильник чи ні.

Але важлива перевага у тому, що кам’янчани централізовану гарячу воду отримують цілий рік, а не лише в опалювальний сезон.   

Поки у Рівному лише думають переводити котельні на біопаливо, частка використання альтернативи газу у Кам’янці-Подільскому становить приблизно 60%.

На питання щодо економії чи зниження тарифів за рахунок використання твердого палива, керівник комунального підприємства «Міськтепловоденергія» Валерій Гордійчук відповідає так:

- Коли у 2014 вийшла постанова Кабміну («Про стимулювання заміщення природного газу», - ред.), суть справи була в чому? Не економія, а замінити паливо. Я розумію це так: якщо я замінив на 115 мільйонів палива, ці гроші (115 мільйонів) лишилися де? В Кам’янці-Подільському, у Рівному, у Хмельницькому…в Україні. І цими грошима користуються наші люди, а не віддали їх в Росію.

 

Може паливо бути навіть дорожче ніж газ, але, тим не менше, воно може принести більшу користь. Просто в нас ніхто не враховує це: як люди живуть, чи можна дихати цим, що газ виробляє, чи не можна.  В нас можна все.

Чому біопаливо дорожче? Через зростання попиту.

Заступник генерального директора з економічних та правових питань Світлана Лень пояснює:

- Коли це все починалося, коли газ був для бюджетних установ по 11,5 тисяч, то в той період у нас був за опалювальний сезон 2 мільйони прибутку. За рахунок того, що собівартість на альтернативних видах палива значно нижча.

 

А на наступний опалювальний сезон ми не піднімали тариф для бюджетних установ і зекономили для бюджету у 2017 році 8 млн гривень за опалювальний період.

 

Але у зв’язку з тим, що йде такий неконтрольований ріст ціни на тверде паливо, у нас ціна гігакалорії зрівнюється.  

У Кам’янці-Подільському за кілька років спробували багато видів. Валерій Гордійчук розповідає:

- Коли ми починали робити це – пелета дерев’яна була по 800 гривень/тонна. Сьогодні у нас вона вже (у нашому регіоні лісу немає) понад 5 тисяч за тонну. У вас може бути набагато дешевше, бо у вас там всюди ліс.

... А взагалі ми орієнтувалися на солому, враховуючи що зараз в країні на полях спалюють 270 млн тонн. Ми робили солом’яні пелети (у нас є установка) і працювали на соломі. Частину обладнання отримували зі Здолбунова. Солома так горіла, що навіть нержавійка плавилася.

Буквально за рік ціна на солому з 200 гривень зросла до 800 за тонну. Пелета зараз - 3 тисячі, насіння соняшника також доходить до 7 тисяч за тонну. Щепа - починали було смішно, по 300 гривень, сьогодні – 1 450 буде з ПДВ.

Мені з Рівного сюди возили кору берези – це ж найкраще паливо! Вони на місці продають взагалі 300-400 гривень тонна. Але довести з Рівного сюди, вся логістика, виходить 1 200 гривень.

Качан кукурудзи використовуємо. Завдяки тому, що у нас є німецький завод з калібровки зерна кукурудзи, вони нам дають як на утилізацію за смішною ціною – 10 гривень за тонну. Це топливо дуже небезпечне, воно може поплавити навіть котел, то ми його розбавляємо з щепою.

На добу треба 200 тонн палива. І тут не переймаються тим, що його може не вистачити.

А щодо Рівного Валерій Гордійчук зазначає:

- У вас відходів - пали до схочу!

Нових котлів, які працюють виключно на біопаливі, на котельнях Кам’янця-Подільського сім. Інші – старі, перероблені. Тобто, у кожній котельні є обладнання, яке працює на газу і на альтернативному опаленні.

[media=156602][media=156576]

Єдине, від чого тут відмовилися – торф, бо він дуже димить. Щепа, коли загорається, може піти дим. 10-15 хвилин. Далі все – диму немає, каже Валерій Гордійчук.

Отже екологія…

Це труба на працюючій котельні. Незначу пару зовсім не видно на фото

«Кращого палива ніж газ у світі не буває. Але він, на жаль, російський.»

Найстрашніше при опалюванні газом – викиди СО, - продовжує Валерій Гордійчук. НЕФКО дає гранти на зменшення цих викидів. У країнах Євросоюзу за опалення на альтернативних видах палива доплачують дотацію. У нас – навпаки. Викиди від біопалива вважаються більшими за газові.

При цьому, жодних приписів від екологів підприємство Кам’янця-Подільського за ці роки не отримувало, розповідає начальник відділу з питань енергоефективності та екології КП «Міськтепловоденергія» Олексій Сікора:

- Ми перевіряємо фактичний стан викидів. Раз на рік після запуску опалювального сезону замовляємо акредитовану лабораторію, яка проводить нам заміри на стаціонарних джерелах. Це приватна незалежна структура.

Викид CO – тут питання взагалі цікаве. У всій Європі все що спалюється (йдеться про альтернативні види палива) прирівнюється до нульового викиду CO. Викид є, але він вважається нульовим. Тому що скільки б, скажімо, соломи згнило би на полях – стільки ж виділяється при спалюванні в наших котлах. А в нас рахується. І по методиках, які затверджені ще у 1995 році, якщо я не помиляюся, то викид є, і він рахується більший за газ.

Ми порушували це питання. Зараз ми працюємо з державним Фондом енергоефективності, готуємо лист до міністерства, щоб звернули на це увагу і привели наше законодавство до європейських норм.

Ми заміряємо, коли виходимо на максимальний режим, по максимальних параметрах. Раз на рік нас перевіряє державна екологічна інспекція. І приписів саме у цій частині – по викидах – у нас немає.

Комунальне підприємство Кам’янця-Подільського – активний учасник грантів і інших програм міжнародних організацій. У співпраці зі Світовим банком «Міськтепловоденергія» побудувала теплоелектростанцію (далі ТЕС, - ред.), яка працює на біопаливі.

[media=156615] [media=156604]

Ба більше - когенераційні установки тут і ще на кількох котельнях виробляють електроенергію, яку використовують для потреб підприємства. Всі котельні міста працюють на власній електроенергії.

[media=156593] [media=156595]

Теплоелектростанція подібного типу – п’ята у світі після Берліна, Гельсінкі, Гонконгу та Парижа.

Два потужні твердопаливні котли, які виробляють у Житомирі

Робота котлів автоматично виводиться на екран

Унікальність ТЕС полягає у встановленні турбіни з модулем ОRС (Organic Rankine Cycle – органічний цикл Ренкіна). У ній рідина закипає при температурі 60 градусів.

Окупність ТЕС (при умові виробництва електроенергії) - 6 років

Найближчим часом на ТЕС мають виробляти 1 500 кВт електроенергії по зеленому тарифу. За орієнтовними підрахунками – це 100 тисяч гривень на добу, які можна спрямувати на погашення кредитів від міжнародних донорів.

Тут все ще зовсім нове

Навіть є вазони

Борг населення нині – 32 млн гривень. Це і за холодну і гарячу воду, і за тепло. Орієнтовно, це в межах нарахувань за півтора місяця.

 

До прикладу, у Рівному борг лише за гарячу воду і тепло у червні сягав 134 мільйонів.

Тут на ТЕС вивантажують і зберігають біомасу

У звичайній (старій) котельні місця для зберігання палива потрібно значно менше.

Стільки попелу назбиралося за дві доби роботи котельні.

Працює комунальне підприємство зі Світовим банком і щодо заміни теплотрас. Зараз тепловтрати становлять близько 13%, однак впродовж року їх планують знизити до 10%.

За умов повного припинення постачання газу у Кам’янці-Подільському, до прикладу, на щепі, могли б постачати тепло два опалювальні сезони.  

Однак, при цьому, не змогли б виробляти електроенергію. Проте, Валерій Гордійчук зауважує:

- Кращого пального за газ у світі не буває. Але. Німці теж газом користуються, раніше було 30% а зараз переходять до 50% альтернативи. Значить якась причина є. Я бачу цю причину – екологія.

А ще я вам скажу: не радійте життю газовому. Попереду – «Північний потік», і через Туреччину потік. І якщо «захлопнуть» нашу магістраль – то ви з Рівного прибіжите до нас грітися.    

Наші новини у ТelegramНомер у Viber063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень