Імунітет від COVID-19 на кілька місяців: що відомо про повторні випадки захворювання

І чим це загрожує

Раніше медики вже заявляли, що імунітет проти коронавірусу в людському організмі тримається всього кілька місяців. Однак поки невідомо, як часто люди можуть повторно заражатися і через який час після першого інфікування.

У Гонконзі вчені вперше офіційно підтвердили повторний випадок зараження COVID-19 через 4,5 місяці після хвороби.

«Щасливчиком» виявився 33-річний чоловік, який вперше перехворів COVID-19 ще в кінці березня. Після повернення з Іспанії в середині серпня чоловікові знову зробили ПЛР-тест, який виявився позитивним. Однак після порівняння вчені виявили, що друга інфекція у пацієнта несуттєво відрізняється від вихідного штаму вірусу. Це і доводить саме повторне зараження, а не затяжне попереднє захворювання.

Також була інформація про повторне зараження COVID-19 у жителів Нідерландів і Бельгії. Випадки подібного інфікування вкрай рідкісні, але їх не можна повністю виключити, заявила у вівторок, 25 серпня, на брифінгу в Женеві офіційний представник ВООЗ Маргарет Харріс.
[media=196042]

Імунітет короткочасний?

Раніше фахівці припускали, що антитіла в організмі людини, що перехворіла, зберігаються лише кілька місяців. Інші ж розраховували на те, що імунітет зберігатиметься набагато довше, в середньому два, а то і три роки. Тривалість імунної пам'яті залежить від захворювання. Всім відомі вітрянка, свинка або кір найчастіше залишають після себе довічний імунітет, хоча і тут бувають випадки повторного зараження.

А ось щеплення від дифтерії, правця або гепатиту А дорослим рекомендують робити кожні 10 років. При цьому вакцинацію від грипу проводять щорічно, бо вірус дуже швидко мутує.

В інтерв'ю виданню Апостроф головний санітарний лікар України Віктор Ляшко підтвердив, що після хвороби приблизно за 3-4 місяці кількість антитіл в організмі людини зменшується, що може означати можливість повторного інфікування.

«До сьогоднішнього дня невідома кількість та тривалість набутого імунітету внаслідок перенесеної хвороби. Те, що ми зараз відслідковуємо, що на 3-4 місяць після хвороби кількість антитіл значно зменшується, і часто тести не виявляють антитіла в крові тих, хто перехворів.

 

Це може свідчити про те, що антитіла через 5-6 місяців після перенесеної хвороби можуть взагалі пропасти, і може бути повторне інфікування. Хоча випадків повторного інфікування на сьогодні одиниці», - сказав він.

На думку українського імунолога Алли Волохи, робити будь-які висновки по одному випадку повторного захворювання неможливо:

 «Це можуть бути індивідуальні особливості організму.

Поки це поодинокі випадки і говорити про їх масовість дуже рано».

А її колега імунолог Олег Назар говорить про те, що не всі люди можуть виробляти імунітет проти тієї чи іншої хвороби.

«Перехворівши на коронавірус або на іншу хворобу, людський організм може виробити імунітет, а може і ні. Це залежить від індивідуальних особливостей організму.

 

Є таке поняття, як вірулентність у вірусу та імуногенна здатність викликати імунну відповідь.

Вона може від самого початку бути низькою, тим більше що це РНК-вірус, а він погано викликає імунну відповідь», - розповів медик в коментарі "Апостроф".

Як виробляються антитіла в організмі, що перехворів на коронавірус, в якій кількості, і як надовго поки точно невідомо. Щоб все це дослідити, потрібні роки, каже Олег Назар.

«У світі 30% людей взагалі ніяк не реагують імунно ні на інфекцію, ні на вакцинацію. І це могла бути саме людина з цієї групи.

 

Так, перехворівши, організм виробляє якісь антитіла, але клітини пам'яті не формуються, відповідно, через декілька місяців імунітет до коронавірусу пропадає, і людина заражається повторно», - пояснив він.

При цьому Алла Волоха зазначає, що не варто орієнтуватися тільки на антитіла, адже не тільки вони відповідають за захист нашого організму.

«За імунітет у нас відповідають ще й так звані Т-клітини (лімфоцити). А ось їх ми не перевіряємо, але вони можуть бути досить надійним, навіть якщо немає антитіл», - зазначила імунолог.

Якщо і правда у деяких людей імунітет до коронавірусу зберігається всього кілька місяців, це може мати велике значення для тих, вчених, які працюють над препаратами від COVID з використанням антитіл від видужалих пацієнтів. Алла Волоха зазначає, що говорити про ефективність подібних препаратів поки не доводиться.

«Поки немає переконливих даних, щоб антитіла, взяті у людей, які видужали, добре лікували важких хворих на коронавірусну інфекцію. Великих обнадійливих результатів поки немає», - сказала імунолог.

Що стосується вакцин, Олег Назар запевняє, що ті препарати, які розробляються, повинні бути ефективними для більшості людей, крім тих, чий організм просто не реагує на вакцину.

Якщо імунітет короткотривалий, то людству доведеться звикнути жити з коронавірусом.

Повідомляє Апостроф

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень