Грошова допомога пенсіонерам та малозабезпеченим від ООН/ЮНІСЕФ: як подати заявку й отримати виплати (ФОТО/ВІДЕО)

Базовий матеріал, який знімає головні запитання

Щоб підтримати українців у часи російської агресії, деякі міжнародні організації почали надавати певним категоріям громадян виплати до 6660 грн на одну особу. Це не обов’язково люди, які проживають у зоні активних бойових дій чи мають статус внутрішньо переміщених осіб.

Зокрема, така можливість надається пенсіонерам, багатодітним та малозабезпеченим родинам, людям з інвалідністю з різних куточків України. Отримати ці виплати можна через платформу єДопомога.

Хто може отримати фінансову міжнародну допомогу

Пріоритетними для міжнародних організацій є вразливі верстви населення: люди з інвалідністю, пенсіонери, одинокі матері чи батьки, багатодітні сім’ї, малозабезпечені сім’ї.

Подаватись на отримання допомоги можуть внутрішні переселенці й інші жителі України. Мінсоцполітики проводить верифікацію даних всіх заявників (прим.ред. перевіряє достовірність наданої інформації через реєстри). Але остаточне рішення щодо виплат вже приймають міжнародні організації.

Які пенсіонери можуть отримати допомогу

Подати заявку на отримання виплат може будь-хто з пенсіонерів. Але Мінсоцполітики наголошує, що запити від міжнародних організацій, як правило, мають декілька критеріїв.

Наприклад, це пенсіонер-переселенець або пенсіонер з інвалідністю, малозабезпечений пенсіонер (який має пенсію менше 3000 грн) тощо. Зважаючи на це, і приймають рішення про надання допомоги. Тому подаватися варто.

Де і як подати заявку на отримання грошової допомоги

Щоб подати заявку, треба зайти на платформу єДопомога, яку створило Міністерство соціальної політики. Якщо зявники – пенсіонери, допомогти заповнити відповідну заявку на платформі вони можуть попросити своїх дітей або онуків.

  • Зайдіть на платформу єДопомога;
  • Оберіть напрям «Виплати від міжнародних організацій»;
  • Виберіть свій соціальний статус, наприклад, пенсіонер або багатодітна сім'я;
  • Заповніть заявку, вказавши номер телефону, IBAN, ідентифікаційний код (ІПН, РНОКПП) та паспортні дані.

IBAN – це номер рахунку у міжнародному форматі. Для українських рахунків він починається з букв UA та містить 27 цифр. Для цього не треба відкривати окремий рахунок. Дізнатись ІBAN свого рахунку можна через додаток (Приват24, Ощад24 тощо), в терміналах, у банкоматі, в особистому кабінеті на сайті банку. Дізнатися IBAN можна також у відділенні банку.

Якщо ви отримуєте соціальні виплати чи пенсію на «Укрпошті», тобто IBAN не маєте, виберіть пункт «Відсутня картка». Деякими меморандумами передбачена можливість отримання грошового переказу, наприклад, на «Укрпошті».

Заповнення заявки нескладне. Після заповнення анкети не потрібно нікуди дзвонити чи йти. Мінсоцполітики обробить інформацію і передасть її міжнародній організації, під програму якої ви підпадаєте.

Ви зможете періодично оновлювати статус своєї заявки на платформі єДопомога, щоб дізнаватися, на якому етапі виконання вона знаходиться. Зробити це можна тут.

Куди перераховують допомогу

У кожної міжнародної програми є свої умови отримання виплат. ООН надсилає смс-повідомлення з кодом банківського переказу від Western Union (MTCN-код) для отримання готівки. Якщо отримувач виплати є клієнтом «Приватбанку», «Ощадбанку», то зможете здійснити онлайн-переказ на свій банківський рахунок.

«Червоний Хрест» робить виплати через «Приватбанк».

Дізнатися про нарахування виплати можна, вказавши на платформі єДопомога IBAN вашого рахунку.

Які організації надають допомогу: кому і які суми

ЮНІСЕФ надає допомогу багатодітним родинам, які мають 3 і більше дітей до 18 років, з яких принаймні одна дитина не досягла 2 років. А також родинам, які мають 2 і більше дітей до 18 років, з яких принаймні 1 дитина з інвалідністю. Сума виплат – 2220 грн на кожного члена сім‘ї (не більше 5 осіб), максимально 33,3 тис. грн.

ООН надає допомогу внутрішньо переміщеним особам (пріоритет – ВПО, з числа осіб, які одержують пенсію до 3000 грн). Вся територія України, але першочергово для ВПО з найбільш постраждалих регіонів. Сума виплат – 2220 грн на кожного члена сім’ї протягом трьох місяців.

Всесвітня продовольча програма ООН надає допомогу внутрішньо переміщеним особам. Сума – 2220 грн на кожного члена сім’ї протягом трьох місяців.

Товариство «Червоного Хреста України» надає допомогу малозабезпеченим сім’ям. Сума – 2500 грн (одноразово).

Міжнародна організація з міграції допомагає особам з інвалідністю. Сума – 2220 грн протягом трьох місяців.

Red Rose CDS Limited надає виплати ВПО, пенсіонерам та/або особам з інвалідністю. Сума – 2220 грн на кожного члена сім’ї протягом трьох місяців.

УВАГА!

Якщо вам потрібна будь-яка допомога чи виникають додаткові питання, можна звернутись на гарячу лінію Мінсоцполітики за номером 15-39.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

По 2500 грн на людину: хто зараз може «подаватися» на допомогу від Червоного Хреста

Заявка на платформі єДопомога: Мінсоц передало NRC новий список на виплату 6600 грн

ВПО можуть отримати відразу всю суму грошової допомоги. Як це зробити

Як підвищити шанси на отримання допомоги? В Мінсоц розповіли, що треба зробити

В Україні запроваджують спеціальний «лічильник допомог»: що це?

25 тис. грн від Червоного Хреста: хто має право на таку допомогу

В Україні оновили порядок виплати допомоги для ВПО: що буде тепер?

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Сергій Шевчук

Сергій Шевчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень