«Генерало-єнакієвські» фірми позбавили шкільних обідів дітей-чорнобильців на Рівненщині

Зокрема, весь рік не харчують у школах дітей у Сарненському районі, територія якого віднесена до чорнобильської зони

Чому дітей не годують – розповідає перший заступник начальника районного управління праці та соцзахисту населення Сарненської райдержадміністрації Людмила Лохвич:

Діти не харчуються у Сарненському районі, оскільки харчування відбувається на підставі проведення тендеру. На сьогодні ми проводили вже чотири тендери. І тендери не відбулися, оскільки були скарги в Антимонопольний комітет від київських фірм. І тому тендери скасовані всі. І зараз ми розпочали п’яту процедуру закупівлі на 2017 рік. Тендери будуть проведені, якщо знову не будуть поставлені нам палки в колеса, знов не буде якоїсь скарги і тому подібне.

Переможцем тендеру на харчування школярів у Сарненському районі, за словами Людмили Лохвич, стала фірма з Гощі Рівненської області «Віртуоз ЛТД». Загалом у ньому брали участь сім фірм. А скасували закупівлю через скарги київських ТОВ «Час мрій» та «Військторг», прозваних деякими ЗМІ «генерало-єнакіївськими». «Час мрій» та «Військторг» досі, зазвичай, вигравали тендери на харчування армії та дітей-чорнобильців у всіх областях держави.

Фірма «Час мрій», як пишуть «Наші гроші»,  належить Максиму Романову, який керував ліквідованим ТОВ "Люкс Про Форм" із групи екс-нардепа з Партії регіонів Юрія Іванющенка, якого деякі ЗМІ називали "кримінальним авторитетом Юрою Єнакієвським".

У мережі інтернет зазначається, що «Час мрій» - це компанія заморожених продуктів.

Створена вона 2014 року. Засновником фірми на одних сайтах значиться Марина Фартушна з Донецька, на інших – Тарас Єсик. Резюме особи Тарас Єсик, за інформацією "Наших грошей", розміщене на сайті пошуку роботи. Там зазначено, що він є начальником відділу держзакупівель ТОВ «ЮА Апріорі» – єдина фірма з такою назвою зареєстрована в Миколаєві на Тетяну Камінську. Перед тим він також працював у ТОВ «Дари морів» і ТОВ «Смарт Менеджер». Також Єсик працював в Центральному територіальному департаменті Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (07.2012 – 01.2013), Управлінні з матеріально-технічного забезпечення спортивних заходів Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту України (03.2011 – 05.2011), Державному комітеті України з державного матеріального резерву (03.2007 – 09.2010).

Що стосуться фірми «Військторг», то вона зареєстрована у червні 2015 року на одеситку Ольгу Матковську. І її називають у ЗМІ "рідною фірмою Міноборони" (звідси й частина слова "генерало-" ).

Батьки на харчування від "немісцевих" скаржаться

 

Тим часом, батьки школярів з Сарненщини розповідають, що коли дітей у школах харчували місцеві підприємці та підприємства, то на столи потрапляла свіжа продукція, оскільки, приміром, м’ясо вони закуповували на Рівненщині. А ось, коли почали харчувати фірми з інших областей, то діти в основному споживали напівфабрикати – морожені пельмені та вареники.

Людмила Лохвич про це каже:

Ми дивилися перспективне  меню всіх учасників тендерів. На папері - все гаразд. Меню - непогане. Перші дні теж непогано харчували. А далі - бувало по-всякому. Не зустрічали при перевірках такого, щоб погано харчували. Хоча діти звикають, особливо з сімей віруючих, до субпродуктів, і гарячого харчування не їдять.

Що робити?

 

До 10 години 26 грудня у Сарнах, за словами Людмили Лохвич, чекають на подання електронних пропозицій на черговий - п’ятий - тендер за цей рік із закупівлі харчування для дітей-чорнобильців. Чи не заблокують і його проведення – невідомо. Тож чи не будуть побавлені шкільних обідів діти у Сарненському районі і наступного року - хтозна.  

На запитання «Що треба було б зробити у державі, щоб таких ситуацій з харчуванням дітей-чорнобильців не виникало?» Людмила Лохвич відповідає так:

Ліквідувати АМКУ, щоб не йшов на поводу фірм-скаржників, і не ставив палки в колеса. Коли ми брали участь у засіданнях АМКУ і розглядали документи тендерів, захищаючи результати закупівлі, виникали такі думки, що АМКУ йде на поводу скаржників. Втім, це - не судова процедура, де можна було б щось довести. Все - на словах. Звукозапис не ведеться.

А поки АМКУ розглядає скарги учасників тендерів, за словами Людмили Лохвич, батькам школярів у Сарненському районі, за умови, що принесуть довідки, виплачують компенсацію. Залежно від віку дитини вони отримують близько 200 гривень на місяць. Це приблизно у чотири рази менше за кошти, які мали б потратити з держбюджету на харчування. Адже вартість шкільного обіду на день для одного школяра-чорнобильця - до 36 гривень. Зрозуміло, що за близько 200 гривень на місяць батьки зможуть купити для школяра не надто багато продукції. Тож про харчування, яке задумували як таке, що має бути "чистим", тобто без радіонуклідів, поки школярі-чорнобильці можуть лише мріяти.      

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень