«Без плати – не отримаєш табель»: на Рівненську українську гімназію скаржаться через побори

Мовляв, батькам тут доводиться платити значно вищі суми, ніж в інших навчальних закладах, а на що їх витрачають - невідомо

Поскаржилася на побори у гімназіі депутат Острозької районної ради і волонтер Ольга Шевчук:

У Рівненській українській гімназії навчаються діти моїх знайомих. Щомісячно за дитину тут з батьків збирають по 100 гривень( для порівняння: в Острозі батьки вносять за дитину не більше 20-30 гривень щомісячно). Виходить, що на місяць, якщо у класі 30 дітей, - це 3 тисячі гривень. А з усіх класів, приміром, якщо припустити, що їх є у закладі тільки 20 - вже 60 тисяч. Причому, у гімназії збором коштів займається не батьківський комітет, а класний керівник. І внески - не добровільні, а примусові, бо в разі, якщо не заплатив, дитині обіцяють не видати тебель успішності. Окрім цього, батькам всіх учнів гімназії доводиться платити 300 гривень на рік за додаткові освітні послуги ( це заняття з туризму, польської мови, волейболу тощо), незалежно від того, чи відвідує ці заняття дитина.  

Ольга Шевчук із запитами з цього приводу звернулася до Рівненської обласної ради, попросила надати звіти про витрати батьківських коштів, акти виконаних робіт за них, квитанції від батьків про сплату внесків. Звідти запити перенаправили в обласне управління освіти. І начальник управління Григорій Таргонський запросив депутата на зустріч. Про неї Ольга Шевчук розповіла таке:

Спочатку Таргонський назвав мене пліткаркою. Але я запропонувала вибірково зателефонувати батькам, діти яких навчаються у гімназії, і запитати, чи справді вони платять такі суми. Начальник управління погодився. І всі батьки по телефону відповідали: "Так, чесно платимо. Заборгованості нема". Я пояснила Таргонському, що не вимагаю когось карати. Просто хочу, щоб ці побори припинилися. Мені пообіцяли розібратися у ситуації.

Ольга Шевчук

Втім, після цього випадку до Ольги Шевчук додому прийшов чоловік у спортивному костюмі. Сказав, що він - з Києва, і, не представившись, заявив:

Хто вас надоумив писати скаргу на директора гімназії? Я знаю, звідки ноги ростуть! Я розберусь! Гімназія -найкращий навчальний заклад у місті. Там скрізь по класах - плазми, ремонти.

Також, за словами Ольги Шевчук, цей чоловік заявив, що у гімназії кабінет директора - "офігЄнний", директор нагороджена нагородами, і перерахував, якими і коли. Потім повідомив, що на дах закладу було виділено 300 тисяч гривень, які хотіли вкрасти, а вони не дали. 

Рівненська українська гімназія

Хто дав її домашню адресу цьому чоловіку - Ольга Шевчук не знає. Каже, що вона була вказана у зверненні з приводу поборів до обласної ради. Також його перенаправляли в обласне управління освіти і міському голові Володимиру Хомку.

Начальник міського управління освіти Василь Харковець прокоментував цю скаргу так:

Українська гімназія перебуває на самостійному балансі, до управління не відноситься. У гімназії є піклувальна рада. Вона сама визначає, що робити: які суми збирати і  на що тратити. Такого, що гроші вимагають з батьків, не може бути. За скаргою депутата нині проводиться службове розслідування. 

Начальник міського управління освіти Василь Харковець 

А ось директор гімназії Тетяна Кухарчук про скаргу і розслідування почула вперше від Радіо Трек:

Нікяої скарги не маю. І, будь ласка, якщо є скарга депутата Острозької райради, то подає хай її у письмовому варіанті мені. І тоді я буду думати, як відповідати.  

Щодо збору коштів і витрат, директор порадила звертатися до голови батьківської ради Ореста Гринюка. 

Орест Гринюк поінформував Радіо Трек, що тільки кілька тижнів, як обраний на цю посаду, і пояснив:

Дирекція гімназії не має відношення до збору коштів. На початку кожного навчального року на батьківських зборах зазначаються потреби закладу, після цього батьки вирішують, які суми збирати, і на що витрачати. Не всі ці кошти здають. І такого, щоб комусь викручували руки через це, - немає. Якщо комусь пригрозили не видати табель успішності через не здані внески на заклад чи не видали його, то хай би батьки звернулися з цього приводу, назвалися.   

Щодо зібраних цього року сум з батьків і витрат батьківських коштів Орест Гринюк відповів таке: 

Не можу їх назвати. Адже на останніх батьківських зборах у нашому закладі було прийнято рішення оприлюднювати всі фінансові речі - тільки батькам. Адже це - наші гроші.  

Чому батьки гімназії вирішили утаємничити суми зібраних коштів і витрат, Орест Гринюк пояснити не зміг. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень