Чи зможуть рівняни цього літа відпочити на березі Світязя

Озеро обміліло. Порушено кримінальну справу

Влітку мешканці Волині й жителі Рівненщини, які побували на відпочинку на озері Світязь, відзначили, що озеро обміліло. У буквальному сенсі вода відійшла від звичної пляжної смуги на десятки метрів.

Це неймовірно збурило людей, а на сайті президента навіть зареєстрували петицію про порятунок озера Світязь. Утім, на сьогодні цю петицію відхилено, адже за відведений на збір підписів час, вона зібрала тільки 13 тисяч голосів з 25 тисяч необхідних для її розгляду.

На початку січня «Українська правда» повідомила, що через обміління озера вже порушили кримінальну справу.

Правоохоронці розслідують факти зловживання службовим становищем посадовими особами органів державної влади Волині в інтересах третіх осіб, які могли призвести до різкого падіння рівня води в Шацьких озерах, в тому числі одному з найбільших озер України – Світязі.


Прокуратура Волині з'ясувала, що посадовці Держекоінспекції, всупереч вимогам законодавства не здійснили оцінки впливу, який вчиняє на стан озер незаконна діяльність суб’єктів господарювання.


Одне з таких підприємств побудувало неподалік штучні водні об’єкти на орендованій території площею 230 га без відповідних на це документів та здійснює з них водозабір для поливу саджанців лохини на площі понад 150 га.

При цьому Державна екологічна інспекція у Волинській області також не подала позову до суду задля припинення протиправної діяльності підприємства.

До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про факт зловживання посадовцями Держекоінспекції службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки (кримінальне правопорушення, передбачене ч.2 ст. 364 КК України). Розслідування триває.

Як влітку виглядало узбережжя Світязя - у липні показали журналісти ТСН.

А вже цього тижня водогосподарники, екологи та фахівці національного парку за участю керівників Шацького району провели в селищі Шацьк нараду щодо розв’язання проблем обміління озер. Вони оглянули нещодавно відремонтовану водорегулювальну споруду на Луківському каналі, побували на інших об’єктах.

ФОТО Район.Шацьк


Як повідомляє «Голос України» план дій зі збереження унікальної екосистеми та її головної перлини — озера Світязь — уже визначено.

Необхідно обстежити всю мережу Копаївської осушувальної системи й відновити на ній всі водорегулювальні споруди, щоб запобігти надмірному відведенню з території національного парку поверхневих і підземних вод. Заплановано привести до робочого стану одинадцять шлюзів.

Крім того, під час наради обговорили питання відновлення боліт як природних регуляторів вологи в регіоні. Важливим є й приведення до належного стану внутрішньогосподарської меліоративної мережі, а також тієї, яка перебуває на балансі національного природного парку.

Оскільки виконання всіх цих робіт потребує значних фінансових ресурсів, то деякі водорегулювальні споруди планують спочатку облаштовувати дерев’яними шандорами (засувками).

Робоча група домовилася підготувати необхідні документи та почати пошук необхідного фінансування для проведення робіт.

До слова, на березі озера Світязь щороку відпочивають тисячі мешканців Рівненської області.

 

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень