«За чесний тендер»: на організаторів закупівель тиснуть правоохоронці і депутати

Засідання за круглим столом із замовниками та учасниками тендерів організували сьогодні у Рівному громадські активісти з ініціативи «За чесний тендер».

Представник ініціативи "За чесний тендер" Святослав Клічук розповів, що завдяки запровадженню системи публічних електронних закупівель "Prozorro" вдалося певною мірою добитися прозорості у проведенні тендерів і навіть зекономити мільйони гривень з бюджету. Втім, у бузнесменів досі до них є недовіра, яка виникла тому, що кілька років поспіль закупівлі відбувалися не зовсім чесно. Скажімо, тендер проводили під конкретну фірму, забезпечували фіктивну конкуренцію, вимагали зайві документи тощо. Але й нині, коли учасники ініціативи "За чесний тендер" допомагають максимально чесно провести закупівлю, до них з'являються претензії.

Розповідає Святослав Клічук (на фото):

Приклад із закупівлею шкільних автобусів. Ми спробували максимально законно провести тендер. Запросили до участі в ньому максимальну кількість фірм. Їх було п'ять. Виграла фірма, у якої ціна була найнижча. Після цього всі, наче прокинулися, побачили, що автобуси російські, і звинуватили управління освіти ледь не у державній зраді. Бо, мовляв, за кошти, заплачені за автобуси, будуть виготовляти кулі для агресора. Я одному з депутатів навіть задавав через це запитання: "А чи є зрада в інших областях, де придбали такі ж автобуси?" У Львівській області пробували відмовитися від цих автобусів і прописали у документації, щоб не купувати російські. Але таку вимогу оскаржив Антимонопольний комітет. Адже вона - незаконна.  

Клічука підтримав і заступник начальника обласного департаменту з питань будівництва й архітектури Вадим Бобриков:

Вже дійшло до того, що пишуть, щоб ніяких російських деталей не було. А у мене, наприклад, виграє тендер будівельна фірма, у якої російський "ЗІЛ". І що тоді? 

Скаржилися учасники засідання і на те, що у момент розкриття тендерних пропозицій, буває, до тендерного комітету приходять працівники прокуратури чи СБУ і, порушуючи законодавство, вимагають надати їм усю тендерну документацію, а також пишуть листи з рекомендаціями, щоб тендер виграла конкретна фірма. 

Були й інші скарги і пропозиції. Скажімо, заступник голови комітету Головного управління Пенсійного фонду в області Олександр Сукач пропонував ввести норму закону, щоб дозволити брати участь у  тендерах тільки фірмам з області, де розташований замовник. Тоді, мовляв, витрачені на закупівлю кошти йтимуть у розвиток області. Його підтримували й інші учасники засідання, пояснюючи, що якщо купити ксерокс у фірми з Чернівців, то як потім забезпечити його обслуговування у Рівному. Так само, якщо придбати путівки на оздоровлення за межами області, то як влада може вплинути на оздоровчий заклад, якщо він надав неякісні послуги. Окрім цього, Олександр Сукач вважав, що потрібно скасувати тендери із закупівлі комунальних послуг, бо їх закуповують у монополістів, які належать місцевим органам влади. А влаштування для цього тендерів - це просто нераціональні витрати бюджетних коштів і робочого часу своїх працівників.    

Серед пропозицій прозвучала і така: створити чорний список із недобросовісних учасників закупівель, які виграють тендери і не виконують свої зобов'язання, чи підмінюють документи, змінюють ціну. Для них також пропонували запровадити покарання. Приміром, у Білорусі, коли проштрафилася фірма таким чином перший раз, на півроку позбавляють її права брати участі у тендерах, якщо вдруге - забирають таке право взагалі. А в Європі за невиконання умов тендеру на фірму накладають великий штраф.   

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень