Буде як в ЄС: українців ошелешили звісткою про ще один податок

Це має стимулювати людей до перероблювання сміття

В Україні планують запровадити зелений податок на заховання та розміщення відходів на звалищах. Це повинно стимулювати людей та підприємців до перероблювання сміття. Ініціативу озвучили у Міністерстві захисту навколишнього середовища та природних ресурсів.

Новий закон України «Про керування відходами» набрав чинності ще 9 липня 2023 року. Мета реформи — скоротити обсяги заховання відходів та перейти до роздільного збору сміття. Це допоможе суттєво зменшити негативний вплив на навколишнє середовище. В Мінекології сподіваються, що податок стимулюватиме українців більше дбати про природу.

Заховання сміття на полігонах досі залишається найпростішим та дешевим способом позбутися відходів в Україні. Недосконале законодавство дає можливість декларувати практично всі види відходів як такі, що не несуть небезпеки. Тим самим недобросовісні підприємці уникають плати високих податків на заховання.

Мінекології зазначає, що у 2020-2021 року майже всі відходи в Україні були задекларовані як малонебезпечні. При цьому значну частину цих відходів можна було сортувати і перероблювати. Але всі вони попали на звалища.

Щодо податку на сміття, то такий вид податку є у 23 країнах, що є членами Європейського союзу та ще двох країнах, які не є членами ЄС, а саме у Швейцарії та Великій Британії. Ставки податку у країнах різняться.

Мінімальна ставка лише на рівні п’яти євро за тонну. Максимальна — перевищує сто євро за тонну сміття.

Поки розрахунки розміру податку для українців не оприлюднюють. Вплинуть нові податки і на вартість вивезення сміття.

Держава сподівається, що це змусить підприємців, і самих українців шукати способи перероблювання відходів. Чи готові українці до сортування сміття та чи мають можливість платити за його вивезення і перероблювання більше – цих даних не наводять.

Джерело: GsmInfo

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень