Банки в Україні знижують відсотки за депозитами, але клієнти залишаться у виграші. Як працює цей феномен?

Багато банків оголосили у листопаді про зниження ставок

Ситуація здається парадоксальною, відсотки за депозитами в Україні знижуть, але клієнти при цьому все одно залишаються у виграші. Але, одночасно зі зниженням відсотків за депозитами – знижуються й темпи інфляції, пояснюють експерти.

Тобто гроші дешевшатимуть повільніше, ніж зростають відсотки за депозитами. Тобто, розрив між додатковою сумою, нарахованою за відсотками на депозит, і тією сумою, на яку девальвував цей депозит, зростає.

Знижувати ставки чимало фінустанов почали у жовтні, а цього місяця це зробить і решта банків. Виходить, що на своїх вкладах українці зароблятимуть менше. Але, завдяки тому, що інфляція уповільнилася, гроші не здешевіють. 

Якщо інфляція знижується, то клієнт або нічого не втрачає зі зниженням депозитної ставки, або взагалі буде у виграші. Саме так відбувається зараз, пояснив банкір.

Загалом, у листопаді депозитним вкладам будуть притаманні такі характеристики:

  • середня дохідність вкладів від 3 міс. до 6 міс. - 14,5% річних;
  • середня дохідність депозитів від 9 міс. до 1 року – 14% річних;
  • підвищений попит на вклади на 3-6 місяців (до 65% від усіх нових депозитів) через відносно короткий термін виплати та високий прибуток;
  • зростання чистого прибутку за гривневими вкладами - до 6% на вклади на 9-12 міс., До 7% на депозити на 3-6 міс.;
  • чистий прибуток за вкладами у гривні у 2-2,5 раза перевищить дохідність валютних депозитів.

При цьому, згідно з інформацією НБУ, інфляційний прогноз на листопад становить 5,8%. Це значно нижче, ніж очікувалося раніше.

Таким чином, листопад може виявитися найбільш сприятливим для громадян, які вирішать покласти гроші на гривневий депозит. Ставки залишаються досить високими, а чистий прибуток перевищує інфляційний прогноз, - каже експерт.

 

Джерело: OBOZREVATEL

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень