Мінімальна зарплата – 8450 грн... мала б бути в Україні

Стало відомо, якими мають бути зарплати та пенсія, щоб компенсувати цьогорічну інфляцію

Українці внаслідок повномасштабної війни втратили левову частку своїх доходів. Інфляція з'їла третину зарплати, а наступного року ситуація може лише погіршитися.

Про те, як знизилися реальні доходи українців і що чекає на найбільш незахищені верстви населення, розповідає OBOZREVATEL.

Скільки мають заробляти українці, щоб зберегти свій дохід?

Рівень інфляції в Україні, за даними Держстату, становить 24,8% (останні дані за жовтень). До кінця року ціни зростуть на 30%. Це вже спричинило різке падіння реальних доходів українців.

Навіть якщо номінальний розмір зарплат і пенсій зріс, з урахуванням подорожчання товарів та послуг купівельна спроможність громадян однозначно знизилася.

Наприклад, станом на січень 2022-го в Україні середня зарплата становила 14 577 грн, мінімальна зарплата – 6500, мінімальна пенсія – 1934 грн, а середня пенсія – 3991 грн. З урахуванням інфляції, щоб зберегти рівень свого достатку станом на грудень 2022-го, доходи українців мали б становити:

  • мінімальна пенсія – 2514 грн (реальний розмір – 2093 грн);
  • мінімальна зарплата – 8450 грн (реальний розмір – 6700 грн);
  • середня пенсія – 5188 грн (реальний розмір – 4539 грн);
  • середня зарплата – 18 950 грн (реальний розмір – 13 387 грн).

Ні цьогорічні підвищення мінімальної зарплати, ні перерахунок пенсій не дозволили навіть частково компенсувати рівень інфляції. Але і це не найгірша новина: суттєвіше падіння доходів очікується у 2023 році. Воно може виявитися критично складним для малозабезпечених українців.

Так, наступного року ні мінімальну пенсію, ні мінімальну зарплату не перераховуватимуть, тоді як зростання цін становитиме близько 30%. Як У результаті - реальні доходи просто «обваляться».

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень