В уряді хочуть НЕ підвищувати мінімальну зарплату на 2023 рік. Складна ситуація

Гарячі суперечки нині точаться між представниками Мінекономіки, Мінфіну та профспілок. Роботодавці теж «в темі»

Днями розпочалися колективні переговори щодо встановлення розміру мінімальної заробітної плати на 2023 рік. У них беруть участь представники профспілок, роботодавців, Мінфіну, Мінекономіки та Мінсоцполітики. Про це повідомляє Федерація профспілок України.

Під час засідання сторони озвучили можливі підходи щодо визначення розміру мінімалки в умовах воєнної агресії рф, а також представили свої позиції.

До прикладу, як зазначили в Мінекономіки, за підсумками І кварталу поточного року ВВП впав на 15,1%. В цілому, за оцінками та припущеннями міністерства:

  • падіння ВВП у 2022 році може сягнути 30-35%;
  • очікується зростання індексу споживчих цін у 2022 році до 31-32% на кінець року, у 2023 році – 30%.

Однак цей прогноз може змінюватися, залежно від ситуації та прийнятих рішень.

Позиція Мінфіну, своєю чергою, полягає у стримуванні соціальних видатків – зокрема міністерство не вбачає можливості підвищення мінімальної заробітної плати та пропонує у 2023 році залишити її у розмірі 6700 грн.

 

Також пропонується призупинити підвищення розміру посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС на сьогоднішньому рівні, адже його зростання потребуватиме значних видатків із держбюджету.

Є варіант, що з 01.01.2023 мінімальна з/п в Україні буде на рівні 6700 грн з подальшим її підвищенням задля забезпечення рівня у 7250 грн в середньому на рік.

Таку позицію підтримують, зокрема, представники сторони роботодавців.

У Мінсоцполітики тим часом наголошують, що фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб у цінах червня 2022 року оцінюється на рівні 7000 грн і прогнозується у розмірі 8200 грн на початок наступного року.

Учасники переговорів від профспілкової сторони, з огляду на складну економічну ситуацію в країні, пропонують встановити мінімальну заробітну плату з 1 січня 2023 року, виходячи із визначених на 2022 рік її розмірів, збільшених щонайменше на рівень інфляції.

 

А ще профспілки наполягають на необхідності збільшення розміру посадового окладу працівника І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки (ЄТС).

Останню пропозицію у Міністерстві економіки підтримують. Зокрема, наразі там готують проєкт рішення щодо підвищення розміру посадового окладу (…) у зв’язку зі зростанням з 1 жовтня 2022 мінімальної зарплати до 6700 грн з метою збереження теперішнього співвідношення між посадовим окладом працівника І тарифного розряду ЄТС та мінімальною заробітною платою на рівні 44,5%.

Нагадаємо, що з 1 січня 2022 року мінімальна з/п в Україні — 6500 грн, а з 1 жовтня вона має піднятися до 6700 грн.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень