На скільки впали доходи громадян під час війни: В Україні фіксують щомісячне зниження зарплат

«Побічний ефект» війни

За 5 місяців війни зарплати українців вже скоротилися в середньому на 30-40%. Причому стали нижчими заробітки не лише працівників низової ланки, але й топ-менеджерів, повідомляє focus.

З початку війни найбільше просіли заробітки у сфері туризму, рітейлі, у сфері громадського харчування та готельній, а також на ринку медіа-послуг, йдеться у матеріалі. Причому тенденція до зниження зарплат спостерігається щомісячно, кажуть експерти.

Так, у липні у порівнянні з червнем найбільше скоротилися зарплати у добувній промисловості. Їхні заробітки стали меншими на 37,5%. За підсумками липня працівники цієї галузі у середньому отримали 15,8 тис. гривень.

П'яту частину своєї зарплати втратили менеджери з персоналу. Тепер їхній середній заробіток становить 22,8 тис. гривень. Скоротилися й зарплати робітника. Їм у липні заплатили в середньому по 12,8 тис. гривень, що на 6,5% нижче за червневі зарплати.

Загалом у липні скорочення зарплат найбільше торкнулося таких сфер:

  • будівництва і нерухомості – до 22,8 тис. грн (мінус 12%);
  • виробництва та сільського господарства – до 17,1 тис. грн (мінус 10,9%);
  • охорони – до 9,7 тис. грн. (мінус 11%);
  • банків – до 17,5 тис. грн (мінус 6,9%).

Аналітики відзначають ще одну характерну деталь: у багатьох компаніях власники взагалі відмовилися від найнятих керівників, взявши на себе їхні обов'язки. Тому зараз багато ТОПів опинилися без роботи.

І якщо раніше топ-менеджери та провідні спеціалісти фірм розглядали пропозиції із зарплати лише від 100 тисяч гривень і вище, то зараз вони погоджуються і на 40 тисяч на місяць.

При цьому аналітики зазначають, що зарплати нині залежать не так від фаху працівника, як від підприємства, на якому він працює. Якщо підприємство на сьогодні завантажене роботою і має міцні позиції на ринку збуту, воно намагається утримати хороших працівників, а тому на деяких підприємствах персоналу навіть підвищують зарплати, попри війну.

Джерело: biz.today

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Собаку з двома нашийниками бачили у Новому Дворі

У Новому Дворі помітили собаку. На вигляд це довгошерста німецька вівчарка, має два нашийники.

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Більше оголошень