Кожна друга дитина, яка потрапляє до дитячого будинку, є сиротою при живих батьках

Ще 36 інтернатів чекають на реформування

Фото ілюстративне.

Досі в системі охорони здоров’я є 36 закладів, у яких перебувають діти до 3-х років.  Їх функціонування оплачує держава.

До кінця червня чиновники вищого рангу за підтримки ЮНІСЕФ мають завершити їх моніторинг. За його результатами  буде визначатися готовність кожного закладу до реформування.

Та ще до початку війни правозахисники відвідали п’ять дитячих будинків у Полтавській, Херсонській та Дніпропетровській областях.

Результати цих візитів засвідчили, що кожна друга дитина, яка потрапляє до закладу, має батьків, не позбавлених прав. Тобто вони є сиротами при живих батьках.

За даними дослідження благодійної організації «Надія і житло для дітей», багато сімей не підтримують з дітьми зв’язку навіть попри те, що залишаються їхніми законними представниками.

Іноді родини віддають дітей до інтернатних закладів через складні життєві умови, оскільки не мають достатньої підтримки від відповідальних служб.

 

Більшість вихованців потрапила до закладів у віці до одного року і на момент дослідження залишалася там уже близько 12 місяців чи й більше, – йдеться у дослідженні.

Маленьких діток усиновлюють охочіше. Але через зволікання з ухваленням рішень щодо дітей органами опіки й піклування чи адміністраціями будинків, а також через тривалий розгляд у судах питань про позбавлення батьківських прав, втрачається дорогоцінний час. 

Існує й сумна закономірність: половина сімей вихованців Криворізького та Кам’янського будинків мали дорослих, котрі свого часу самі жили в інтернатах.

Сім’ї вихованців, яких не позбавили прав, живуть у складних життєвих обставинах. Багато з них не мають власного помешкання або живуть у незадовільних умовах. Майже всі родини мають скрутне матеріальне становище, борги й залежать від соціальної допомоги.

 

Понад половину сімей дітей із дитбудинків Кривого Рогу та Кам’янського мали членів родини з фізичною чи психічною інвалідністю, хронічною хворобою чи травмою, – йдеться у результатах дослідження.

Інтернатні заклади побудовані ще за радянських часів, тож базові зручності у них далекі від задовільних. Діти змушені жити в середньому по 10 осіб в одній кімнаті.

Пандус при вході до закладу – це чи не єдина спроба  адаптувати дитбудинок для дітей з особливими потребами. Душові та туалетні приміщення, кімнати для цілодобового перебування і занять непристосовані для дітей з особливими потребами.

Діти не отримують належної реабілітації, і через проблеми з доглядом за якийсь час починають відставати у розвитку.

Недоліків виявили чимало, тож чиновники сподіваються, що змінити ситуацію може лише реорганізація таких установ у центри медичної реабілітації та паліативної допомоги.

Нагадаємо, що реформувати дитячі інтернати в Україні почали ще у 2017 році. Для цього Уряд затвердив спеціальну програму та національну стратегію, у якій чітко розписані  етапи її реалізації (2017–2026 роки). Процес реформ координує Міністерство соціальної політики.

Джерело: «Кореспондент»  

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Пицька

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень