У Байдена «зарізали» ідею «Іноземного літаючого легіону» для F-16 в Україні, - Fisher

І заповільнили навчання наших пілотів?

Саміт НАТО проходить зараз у Вашингтоні. Однак, ще до його початку президент Зеленський заявив, що Україні ніколи не вистачить 15-20 літаків F-16, про які йшла мова раніше.

Навіть 50 цих літаків минулого століття не вистачить Україні, аби протидіяти ВПС РФ:

«У нас було рішення про 10-20 F-16. Навіть якщо буде 50 – це ніщо. Бо в них (у Росії) їх три сотні. Ми потребуємо 128.

 

Тому до моменту, поки в нас не буде 128 літаків, ми не зможемо дорівнятися до них у небі. Росія кожного дня використовує 300 літаків проти України», - Зеленський

 

За словами президента, ці цифри є в наших союзників, але…

Поки Україна готується отримати хоч якусь кількість F-16, в нас існує кричуща нестача пілотів.

Про це у колонці для «Kyiv post» пише Джефрі Фішер – військовий льотчик із 30-літнім досвідом військової служби та подальшої дипломатичної служби в посольствах США у різних кінцях світу.

Джефрі Фішер -- фото з його ФБ-сторінки

Він, зокрема повідомляє:

ПРО ІНОЗЕМНИЙ ЛІТАЮЧИЙ ЛЕГІОН (ІЛЛ)

Військово-повітряні сили України незабаром отримають приблизно 60 літаків і лише 15-20 пілотів.

 

Для ясності, 60 літаків традиційно вимагали б 90-120 пілотів, щоб максимізувати ефективність флоту. Щоб Україна могла реалізувати весь потенціал цих літаків, їй знадобляться пілоти… і вони знадобляться швидко.

 

Враховуючи, що США ще раніше відхилили прохання Зеленського надати пріоритет українським пілотам у підготовці та навчанні в льотній школі F-16 США для іноземних пілотів, залишається питання, де Україна швидко візьме більше пілотів?

 

Один із варіантів – Іноземний літаючий легіон (ІЛЛ) – чи не найкращий і останній шанс для України. Подібно до французької ескадрильї «Лафайєт» часів Першої світової війни чи «Летючих тигрів» Другої світової війни в Китаї проти Японії, приватні громадяни США були та можуть бути швидко знайдені, щоб внести значний вплив на перебіг війни.

 

Ідея української ІЛЛ не нова. Військові аналітики, журналісти та я давно виносили цю ідею; однак адміністрація США не сприйняла нашу ідею.

 

На жаль, інформація свідчить про те, що Вашингтон навіть вжив активних заходів, аби перешкодити створенню ІЛЛ в Україні, хоча Київ намагався цьому усіляко сприяти.

 

За словами високопоставленого урядовця США, який побажав залишитися анонімним, співробітник посольства США в Києві (ймовірно, військовослужбовець США) попередив Україну, щоб вона не домагалася ІЛЛ, і що будь-який американський пілот, завербований Україною для такої місії, опиниться під загрозою втрати громадянства США

 

На моє запитання, чи надходило таке повідомлення від США, депутат Верховної Ради України відповів:

 

«Що ми можемо сказати? Якщо ми скажемо, що це правда, ми ризикуємо втратити допомогу США. Якщо ми заперечуємо це, ми опиняємося заручниками закритих вимог США».

 

Хоча ці слова не можна вважати чітким підтвердженням озвучених вище припущень, але останні два роки (без)діяльності Вашингтона в підтримці України свідчать про те, що повідомлення про спротив ІЛЛ все ж було передане Україні: швидше так, ніж – ні.

 

Мої особисті запити з цього приводу до Міністерства оборони та Державного департаменту США залишаються без відповіді на момент публікації цієї статті.

Далі автор розмірковує з приводу цієї інформації, але сам факт того, що адміністрація Байдена свідомо робить все, аби Україна не змогла у повній мірі використати навіть далеко не нові F-16 – є фактом більш ніж промовистим.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Знайдено автомобільні номера

  Знайдено автомобільні номера ВК1273НА , ВК7773ВК

Більше оголошень