Запура і його заяви у Рівному про польський Львів та окупований Крим

Свідчння усіх учасників

Перебуваючи у Рівному у понеділок, 6 листопада, польський віце-консул Марек Запура висловлювався про Львів та окупацію Криму. Зокрема, під час презентації книги про польського діяча Генрика Юзевського, яка відбулась у Рівненському обласному краєзнавчому музеї, дипломат Марек Запура нібито сказав таке:

«Львів- польське місто. Нині ми можемо вважати, що Україна окупувала Крим та Донбас».

Втім аудіо запису чи відео із цими заявами Марека Запури немає.

Про цей випадок у соціальних мережах повідомив історик, завідувач відділу «Інститут дослідів Волині» Ігор Марчук.

Рівненський історик Ігор Марчук

Ось, як він роз’яснив ситуацію редакції «Радіо Трек»:

Польська сторона часто пропонує відзначення днів народжень та проведення якихось круглих столів на честь польських адміністративних чиновників, які практично призвели до загострення ситуації на Волині. Бо територія тогочасної Волині була окупована польськими військами, аж до 1920-го року. Поляки цього не визнають, вони досі вважають, що це територія Польщі. Власне це і було озвучено польським консулом.

 

Тобто він сказав, що української держави у той час не існувало. Хоча ми наприклад, нині маємо урядову програму по святкування річчя Української революції, і ми знаємо, що існувала Українська народна республіка.

 

В цьому ж контексті він (віце-консул - авт.) заявив, що Львів то є польське місто, і в принципі, якщо ми говоримо про окупацію, то очевидно, що Україна окупувала Крим та Донбас. Такі його вислови звучали.

 

Тобто повна зневага до цілісності України, до незалежності України. Цілком зрозуміло, що захід був провокаційним. Я відразу сказав нашому директору, що Юзевський втілював польську політику на території Волині, то чому ми його маємо вшановувати.

 

Вшановувати можемо постатей, які об’єднували нації, той самий Юліуш Словацький, чи Адам Міцкевич. Польська сторона чомусь запропонувала говорити про спірну постать, про Генрика Юзевського.

Ми запитали директора краєзнавчого музею про цю ситуацію. Виявилось, що польська сторона пропонувала провести більше заходів присвячених постаті Генрика Юзевського, але рівняни погодились на один круглий стіл.

Все для того, каже директор музею, аби польська та українська сторона – порозумілись. Втім – не склалось.

Скрін зі сторінки Ігоря Марчука

 Ось, що розповів директор краєзнавчого музею Олександр Булига:

Це був круглий стіл, який був присвячений постаті Генрика Юзевського. На зустріч були запрошені науковці з Рівного та Луцька, був присутній віце-консул Марек Запур. Що сталося? Коли виступали науковці Ігор Марчук та Андрій Кукурудза, то у їх виступах звучало формулювання про польську окупацію, зокрема так звану побутову окупацію Волині.

 

Марек Запур мав виступати пізніше, представляти книгу спогадів Генрика Юзефського,але поросив слово, щоб відреагувати на слова Ігоря Марчука про побутову окупацію.

 

Не знаю, для чого Мареку Запурі було казати про Львів та все інше, бо воно не стосувалось теми Волині. Консул почав проводити невдалі аналогії, тож в результаті склалась така ситуація.

Висловлювання віце-консула Польщі цілий тиждень активно обговорювали українські ЗМІ.

Деякі журналісти називали заяви дипломата частиною інформаційної війни проти України.

У середу, 8 листопада, на офіційному сайті консульства Республіки Польща у Луцьку, з’явилось офіційне спростування Віце-консула Генерального Консульства РП в Луцьку Марека Запура стосовно інформації в українських ЗМІ.

Подаємо текст спростування без змін:

У зв’язку з інформацією, яка з’являється у деяких українських ЗМІ, стосовно мого виступу під час присвяченої Генрику Юзевському конференції в Рівному, повідомляю, що слова, які мені приписують вирвано з контексту і перекручено.

 

Я не говорив про те, що Львів є польським містом. Я чітко зазначив, що Львів був польським містом у 1918 році, коли більшість його мешканців становили поляки. Це питання було порушене під час дискусії, яка спалахнула після мого протесту проти вживання терміну „польська окупація” в стосунку до міжвоєнного періоду на Волині, яким послуговувалися під час кількох виступів.

 

Питання Криму і Донбасу, зазначене в інформації, було наведене мною як приклад, що звинувачення у польській окупації Волині настільки ж абсурдні, як звинувачення України в окупації Криму. Очевидно, не всі мене зрозуміли.

 

Шкода, що надаючи таку серйозну інформацію, журналісти покладалися лише  на окрему, упереджену думку і не намагалися сконтактуватися ані зі мною, ані з іншими особами, присутніми на конференції. Виняток становлять волинські ЗМІ, які попросили мене та одного з присутніх на конференції професорів прокоментувати ситуацію.

 

Мені дуже прикро також, що постать Юзевського, великого приятеля України і особи, яка могла б стати символом польсько-українського примирення, представлено у процитованих ЗМІ словах одного з рівненських істориків таким способом, який цьому примиренню не сприяє.

І на завершення звертаємось до «всезнайки».

Президент Ігнацій Мосціцький і воєвода Генрик Юзевський, Волинь, червень 1929 року / Архів механічної документації, Варшава (фото взято з книги Snyder T. Sketches from a Secret War)

Вікіпедія нам каже таке про постать, через яку у Рівному власне і виник конфлікт:

Ге́нрик Ян Юзе́вський (Henryk Jan Józewski, державний діяч II Речі Посполитої, художник, польський історик, Міністр внутрішніх справ (1929193019301930), Волинський воєвода: 19281929 i 19301938, Лодзинський воєвода: 19381939

Ге́нрик Ян Юзе́вський відомий як автор так званого «Волинського експерименту», метою якого була полонізація корінного населення Волині, шляхом ідеологічних маніпуляцій.

Історики, кажуть інші джерела, досі сперечаються про вплив Генрика Юзевського на хід історії Волині, і України зокрема.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень