Звільнення «за бажанням роботодавця»: українців дозволять виганяти з роботи

Без вагомих причин і попередження

Найближчим часом в Україні можуть ухвалити новий проєкт Трудового кодексу.

Головне нововведення – звільняти працівників стане легше.

 

Автори законопроєкту переконані, що так вдасться легко і без побоювання створювати нові робочі місця.

Юристи і представники профспілок тим часом б'ють на сполох, адже найнятих працівників хочуть позбавити їх базового права, пише OBOZREVATEL.

Нова ідея «Слуг народу» – звільняти має бути просто

Бізнес повинен отримати можливість легко «розставатися» з працівниками. Це начебто спростить і процедуру створення нових робочих місць, вважає голова комітету ВР з питань соцполітики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.

Ідея така: права співробітників і роботодавців повинні бути рівноцінними. Мовляв, якщо людина може просто так звільнитися, то і роботодавець повинен мати можливість просто так звільнити.

Цю думку поділяв і минулий склад уряду, який до нового проєкту КЗпП вніс можливість скорочувати людей взагалі без причини.

Галина Третьякова - фінансова експертка і громадська діячка

Асоціація працівників України опублікувала відкритий лист, адресований Галині Третьяковій. На їхню думку, пропозиції порушують конституційні права українців.

Керівник ГО «Трудові ініціативи» Георгій Сандул із таким твердженням погоджується:

Є стаття 22 Конституції. Не допускається зниження обсягу прав українців. Якщо утискають права, які вже існують, це можна вважати антиконституційним рішенням, - переконаний Сандул.

Згідно з пропозицією уряду, роботодавцю дадуть право за власним бажанням звільняти співробітників. Поки що для такого рішення обов'язково потрібно вказувати підстави, інакше працедавець може піти під суд.

НОВІ ПРИЧИНИ ДЛЯ ЗВІЛЬНЕННЯ:

 

за бажанням роботодавця;

 

повторне за 180 днів порушення трудового договору (без вказівки, якого саме пункту).

Усі причини для звільнення:

  • закінчення строку трудового договору;
  • згода сторін;
  • розірвання трудового договору з ініціативи працівника (статті 33, 34);
  • розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця (статті 35-40);
  • незалежні від волі сторін підстави (статті 42-46);
  • підстави, передбачені трудовим договором (стаття 47);
  • інші підстави, передбачені законом.

До роботи зможуть примушувати, але в окремих випадках

Працювати на армію (альтернативна служба), за рішенням суду або під час воєнного стану доведеться, навіть якщо не хочеться, вказується у неофіційній редакції проєкту документа.

З іншого боку, якщо роботодавець примушує працювати вночі або на вихідних, платитимуть менше.

Зараз офіційно діє подвійна ставка. Наприклад, якщо за робочий день у понеділок платять 500 грн, то за роботу у законний вихідний – суботу чи неділю – повинні заплатити як мінімум 1 тис. грн.

Схоже, новий КЗпП вдарить по гаманцях людей, яким доводиться працювати на вихідних. Наприклад, у суботу замість тисячі гривень їм зможуть платити всього 600 грн:

Оплата праці за роботу у вихідні або неробочі дні здійснюється у підвищеному розмірі, визначеному трудовим договором та/або відповідним колективним договором. З урахуванням такого підвищення оплата праці повинна бути як мінімум на 20% вище оплати праці працівника у межах встановленої в трудовому договорі норми праці, – йдеться в проєкті.

Нагадаємо, що українці, яким бракує трудового стажу для виходу на пенсію, можуть його докупити – безпосередньо у Пенсійному фонді. «Задоволення» це не з дешевих, однак придбати можна стільки стажу, скільки не вистачає (хоч місяць, хоч кілька років).

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень