У фіскальній службі Рівного звільнили прибиральниць, бо просили більшу зарплату?

Жінки кажуть, що працювали за копійки

У редакцію Радіо Трек звернулися зі скаргою. Анонімною. Повідомили, що техпрацівниці в податковій отримували заробітну плату нижчу за мінімальну.

Правда це чи ні ми не знали, тож вирішили зясувати об'єктивну ситуацію, навівши нижче й офіцінй роз'яснення

їхніми словами, начальник управління Дмитро Зайцев скарги проігнорував. Так, начебто, повівся і головний бухгалтер податкової.

За словами скаржників, одній із прибиральниць у вихідний день повідомили, що на її місце взяли іншу людину: 

Анонімно будь ласка!

Начальник ГУ ДФС у Рівненській області Зайцев Д.Б. визначив пріоритетним завданням для себе як керівника фіскального органу економію бюджетних коштів.

Напередодні нового року техпрацівники обласної податкової звернулись до Зайцева Д.Б. з проханням переглянути їхню зарплату в бік збільшення хоча б до рівня мінімальної зарплати з урахуванням площі, що вони прибирають, зростання розміру мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму, зростання вартості проїзду та комунальних послуг.

Однак керівник податкової проігнорував прохання простих смертних-прибиральниць. Тому техпрацівниці звернулися до Головного бухгалтера, яка окрім різноманітних відмовок та побрехеньок ще й заявила, що платить їм гроші з власної зарплати.

Керівництво обласної податкової, аби зекономити та не морочити собі голову проблемами простих прибиральниць, вирішило звільнити незгодних.

Таким чином, в суботу 2 лютого зателефонували піддані Пана Зайцева, та повідомили, що в понеділок на роботу вже не потрібно виходити. Одразу видно нікчемність керівника, який через посередників по телефону у вихідний день повідомив людям, котрі більше 20 років пропрацювали в установі, через те, що вони, бачте, попросили підвищення зарплати....

Ми зателефонували в головне управління ДФС за офіційним коментарем.

Там пояснили, що з техпрацівниками збіг термін контракту. Згідно з ним, прибиральниці й отримували винагороду за роботу, розповідає завідувач сектору комунікацій управління Ірина Матвійчук:

Вони отримують не заробітну плату, а винагороду за цивільно-правовою угодою. На це не розповсюджується дія вимоги щодо виплати мінімальної заробітної плати.

 

Тут мова не може йти про мінімалку. Якщо говорити про тих, хто не вийшов на роботу 2 числа, угода діяла по 31 січня. Угоду вони не підписали надалі, отже далі вони підписуватимуть угоду з кимось іншим.

З однією зі звільнених прибиральниць нам вдалося зв'язатися. З її слів, одна зі звільнених техпрацівниць прибирає ГУ ДФС у Рівненській області вже протягом 5 років. Інша прибиральниця працювала за трудовим договором з 1993 року по 2013. Потім їх перевели на цивільно-правовий договір, який не регулюється трудовим законодавством. 

Як пояснили працівницям, причиною була нестача грошей в управлінні.

  • Щодо оплати праці. Знову ж таки, за словами прибиральниць - у 2017 році договір вони укладали на 2000 грн/міс., а на руки отримували - 1620.
  • Потім, за договором, плата зросла до 2500 гривень, однак реальна сума, яку отримували працівниці, була 2 тисячі.
  • З 1 січня цього року вони уклали догововір на 3500, а на руки отримали 2817.

Далі нам розповіли, що коли одна з прибиральниць пішла у Пенсійний фонд за перерахунком пенсії, то їй в послузі відмовили, адже вона не отримувала мінімальної заробтної плати.

Зауважимо, що за словами техпрацівниці, цивільно-правову угоду уклали з 1 січня на два місяці. Однак в ГУ ДФС пояснили, що вже 31 січня у двох працівниць збіг термін контракту. Тому на їхні місця начебто знайшли одну прибиральницю.

Самі документи прибиральниці нам показати відмовились, адже кажуть, що не хочуть зайвих проблем.

В управлінні Держпраці нам відповіли, що працедавці часто укладають зі своїми працівниками цивільно-правові угоди задля економії. Однак кожну справа треба вивчати індивідуально.

У Держслужбі з питань праці у 2019 році планують низку перевірок належного працевлаштування у роботодавців. Насамперед перевірятимуть, чи співпрацюють вони зі своїми працівниками за трудовим чи цивільно-правовим договором.

У Рівному вже траплялися випадки, коли працедавців штрафували за найманих працівників, які працювали за цивільно-правовим договором.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень