Зробіть запас зараз, поки дешево. Українців застерігають про подорожчання гречки

І це не питання зниження врожайності культури 

Восени, а можливо ще й наприкінці літа ціни на гречку в Україні зростуть. Українські виробники у попередні роки продавали гречку не лише внутрішньому споживачу, але й відправляли гречку в росію, білорусь та Казахстан.

В нинішніх умовах продажі сконцентровані переважно тільки на внутрішніх споживачах. Коли гречки бракує - ціни на неї ростуть, а коли її вдосталь, ціни відповідно знижуються. Зараз ціни на гречку тішать любителів цього продукту, адже знайти її можна і по 28 гривень за кіло. 

Зараз у нас надзвичайно низька ціна на гречку — близько 28 гривень за кілограм, а це ціна рівня 2020 року. З 2020 року ціни на всі продукти абсолютно виросли, а гречка продається нижче рівня собівартості. Це саме той фактор, що спричинив скорочення посівних площ гречки в Україні, – каже аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Світлана Литвин.


За її словами, окремі виробники змушені продавати гречку навіть дешевше, ніж раніше купували сировину для її вирощування.

Ціни впали не на саму гречку, а на зерно. Відповідно, у тих, в кого не було залишків, те зерно, яке купили, додали матеріали і продають. У нас був запас по високій ціні, яка не дала можливості швидко зреагувати на ринок і через те у нас є збиток. На сьогодні ціна 8 100 з ПДВ, це сировина гречки за тонну. Минулого року ми купували по 25 500 за тонну, – розповідає директор підприємства, яке займається виробництвом круп, Володимир Діденко.

Ціни на гречку нестабільні.  У 2022 році гречку засіяли на площі 121 тис. га. Восени зібрали майже 148 тис. тонн цієї культури. Ця цифра виявилась меншою за внутрішню потребу у гречаних крупах. В результаті вартість кілограма гречки підскочила до 71 гривні. У 2023 площу посівів під цю культуру збільшили до 139 тис. га. Відповідно зібрали 207 тис. тонн зерна.

У 2024 планують засіяти 125 тис. га. Прогнозують врожай на рівні 162 тис. тонн. Відповідно, через скорочення валового збору гречки ціни на неї будуть значно вищими, ніж цьогоріч.

Джерело: today.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень