В Європі бум гречки через українських біженців
Україна навіть вперше почала експортувати гречку до Європейського Союзу
Це стало можливим завдяки українським переселенцям, які після війни потрапили до країн ЄС і спричинили попит на цей продукт.
Про це в інтерв'ю виданню «Апостроф» розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.
За словами Висоцького, українці, що знайшли тимчасовий захист в Європі:
- створюють значний попит на купівлю гречки;
- поширюють культуру її споживання.
Європейські мережі почали закуповувати крупу в Україні. Уряд України підтримує цей процес, скасувавши обмеження на експорт гречки.
Цього року Україна зібрала близько 220 тисяч тонн, що практично вдвічі більше, ніж річне споживання у країні.
В Україні достатньо збіжжя для внутрішнього споживання, а саме близько 20 мільйонів тонн. Ця цифра може дещо збільшитися через зростання тваринництва. Таким чином, для експорту залишається 55-60 мільйонів тонн сільськогосподарської продукції.
Зауважимо, що гречка, попри її корисні властивості, не користується попитом у світі, адже вважається вегетаріанським продуктом і продається у спеціалізованих «біо-магазинах» або ж у так званих «польських» чи «російських» магазинах.
Цікаво, що деякі держави використовують гречку як корм для худоби або ласощі для птахів.
А в Індії крупу вважають їжею для бідних, там називають гречку чорним рисом.
Радіо Трек: НОВИНИ