«Доведеться повертатися туди, де нас цінують», - українські біженці про пошуки роботи у Британії

Попри роки успішної професійної кар’єри знайти роботу за фахом багатьом не вдається

Фото Мері Тернер для The New York Times

47% біженців з України – люди з університетською освітою. 90% з них виїхали з України з дітьми, - наводить статистику видання The New York Times, що розповідає про долі трьох вимушених втікачів від війни, які опинилися у Великій Британії.

Усі троє – фахові медики, яким доводиться прибирати та мити посуд.

Один із них - хірург з Харкова Самар аль-Шейх.

У 16-річному віці чоловік покинув Іран, прибув в Україну та здобув професію хірурга-травматолога. Сотні мешканців Харкова знають його в обличчя, він провів безліч операцій, рятуючи життя людям, але тут, в Британії, виявився непотрібним нікому.

Самар аль-Шейх показує, як працював у Харкові

Щоб хоч якось вижити, аль-Шейх працював вантажником у супермаркеті Лондона.

Коли доводиться втрачати двічі, не кожен із цим впорається. Але я не хотів, щоб моя сім'я бачила те, що довелося побачити мені в Іраку, - розповідає аль-Шейх.

 

Якщо нічого не вийде, нам доведеться повертатися туди, де нас цінують, - каже хірург з Харкова, який не зміг знайти роботу за спеціальністю.

Чоловік пояснив, що спершу не мав наміру покидати Україну, але наполягла дружина, яка попросила подумати про 8-річну доньку. Тут, у Британії, жінка випікає булочки, щоб хоч якось звести кінці з кінцями.

Самар аль-Шейх розповідає, що все, що йому запропонували у Лондоні - працювати прибиральником у лікарні. Він спершу сприйняв цю пропозицію як жарт, адже брак медичного персоналу та лікарів у Британії колосальний. 

Втомилася бути сильною

Схожа історія сталася і з кардіологом Світланою Садовою. Вона - професійний лікар в Україні, яка 20 років працює з дітьми з Чорнобиля. У Британії, щоб прогодувати двох 16-ріних близнюків, вона змушена мити посуд на околицях Лондона за мізерну оплату.

Жінка досі не може змиритися з тим, що життя поставило її у такі скрутні умови. 

У мене було гарне життя в Україні. Якби мені не потрібно було б піклуватися про дітей, я б уже повернулася назад, - каже Світлана. 

За словами жінки, грошей ледь вистачає, щоб прогодувати сім'ю. Через те, що робота на околицях міста, Світлана змушена йти у темряві декілька кілометрів, бо дозволити таксі вона собі не може, а з громадським транспортом є проблеми.

Лікарка з України змушена мити посуд на околицях Лондона

Жінка зізнається, що втомилась жити у таких умовах, їй складно залишатися сильною, бо майже рік вона розсилає свої резюме у лікарні Британії, але досі ніхто не відгукнувся. 

Деякі люди кажуть мені, що я сильна, але я втомилася бути сильною, - каже Світлана.

 

Навіщо я стільки вчилась...

24-річна Діана Бєляєва теж виїхала з України через війну – зараз мешкає у Шотландії.

Діана пропрацювала у Національному університеті ім. О.О. Богомольця вісім років поспіль. Завершальні іспити складала дистанційно та успішно з ними впоралася. Втім реальність жорстока: роботу дівчина знайти не може. Все, що їй «світить» - бути асистентом медпрацівників, що по суті означає прибирання.

Діана зізналася, що думки повернутися відвідують її щодня. Проте поки вона не втрачає надію, що все ж віднайде роботу за фахом.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень