«Рахунки за комуналку просто шалені», - леcбіянка з України розповіла про життя у Бельгії (ФОТО)

«Не пожируєш» (с)

Злата – лесбійка. Вона виїхала за кордон зі своєю дівчиною в березні 2022 року, і з того часу перебуває у Бельгії.

Як повідомляє Цензор, у Бельгії дівчина знайшла роботу й уже думає її змінювати.

- У нас на момент приїзду грошей було менше $1 тис. на двох. Жити ніби можна, але квартиру, звісно, не знімеш – бо зазвичай вимагають оплатити перший місяць плюс внести заставу ще за два як гарантію платоспроможності.

 

Тому ми на початку жили з сім’єю знайомих у Бельгії цілих два місяці. Намагалися шукати роботу одразу, але паралельно подалися на соцвиплати, – ділиться Злата.

Але, за її словами, це виявилося не так просто, бо соціальна працівниця, яка відповідала за дівчат, сказала, що на виплати їм розраховувати не слід, адже вони не мають на це права.

Мова має значення

Потім якось несподівано виявилося, що право таки маємо, якщо станемо на місцеву біржу праці.

Сама біржа праці теж та ще історія. Більшості наших (мені зокрема) пропонують виключно низькокваліфіковану роботу.

- Навіть якщо є університетський диплом і вільне володіння англійською.

 

В одній із агенцій із працевлаштування мені сказали, що навіть на місцеву кондитерську фабрику я влаштуватися не можу, бо не знаю нідерландської, – розказує Злата.

У результаті Злата з партнеркою знайшли роботу самостійно, через LinkedIn, а питання з квартирою вдалося владнати тільки завдяки знайомим хоста, які здавали житло, а сам він позичив гроші на заставу.

"Українське селище" у Антверпені

- Я досі на стажуванні, до червня, і шукаю постійно нову роботу. Скоріше за все, буду або на якійсь офісній посаді папірці перекладати, чи сидіти на ресепшені. Ну, або на завод, – окреслює свої перспективи Злата.

Моменти з роботою в Бельгії вирішуються загалом на рівні роботодавця.

Так, наприклад, можна отримати відмову з вакансії, обґрунтовану лише тим, що людина не є громадянином ЄС, навіть при наявності документів, що дають право на офіційне працевлаштування.

Побут у Бельгії: оплата комуналки – наперед

Жінка розказує:

- Зарплата покриває витрати на зйомну квартиру, і вдається відкладати. Але ми цей рік дуже мало платили за газ та електрику, бо був фіксований соціальний тариф. У липні він закінчується, і, якщо чесно, я не знаю, як буде, бо рахунки за комуналку в них страшні.

Виявляється у Бельгії оплата за комуналку відбувається наперед – платиш наперед фіксовану суму (130 євро на місяць) і потім роблять перерахунок, і або ти доплачуєш, або тобі повертають гроші.

- Ну, і ми не шикуємо, звісно, але тут я можу на цю зарплату значно більше собі дозволити, аніж зі своїм фрілансом в Україні, – розповідає дівчина.

Соцвиплат, однак, для українців, що працюють у Бельгії, немає. Можуть їх не отримати й ті, хто не має офіційної роботи, оскільки там усе вирішується на рівні міст і громад.

Вигляд з бельгійського вікна

- Я би хотіла повернутися. Я зовсім не бачу собі тут місця в плані карʼєри, і мені здається, що я просто втрачатиму час, ким би не працювала тут, – додає Злата.

Джерело: Бізнес.Цензор

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень