«У липні заболів зуб, до лікаря записали на листопад», - українка про життя, медицину та навчання у Британії

Каже, тут ніхто не шукає підходу до дитини

Керівниця відділу туристичної компанії Світлана Городилова з Одеси від війни з двома дітьми виїхала до Британії. В інтерв’ю для MC.today вона розповіла про особливості проживання у цій оміряній багатьма країні.

Британці скаржаться на Brexit

Заїхала Світлана до Британії за спонсорською програмою для українців Homes for Ukraine. Спочатку вона отримала тимчасову візу, яку можна замінити на трирічну. З нею українці отримують дозвіл на роботу, навчання та медицину.

В очах закону ви стаєте британцем і маєте однакові права. Я маю право на допомогу як одинока мама, наприклад, - розповідає одеситка.

Світлана Городилова

Спочатку жінка жила у британській родині. Проте через два місяці була змушена шукати житло для оренди.

Квартиру я знайшла у групі оренди житла на Facebook. Написала власнику: він прочитав повідомлення й не відповів. За два дні я написала, що готова платити за квартиру на 100 фунтів більше. Це вже його зацікавило:)

Квартира їй обходиться в 1,1 тисяч фунтів на місяць (близько 50 тисяч гривень).

Цікаво, що англійці часто жаліються на брекзит. Мовляв, стало гірше, бо дуже постраждала сфера медицини – польські фахівці поїхали. Держава провела реформи, щоб все було безплатно, але людей для обслуговування не вистачає.

Квартира, яку винаймає Світлана

Медицина за замовчуванням – безплатна

У Британії немає медстраховок. Медицина за замовчуванням безплатна. Щоб записатись до лікаря, потрібно подзвонити на рецепцію, сказати прізвище і проблему.

Вас запишуть до терапевта, а він – до профільного лікаря. Окремо педіатрів тут нема – родині надається сімейний лікар. Він видає призначення на ліки, а за ним вони абсолютно безплатні.

Ліки можна купити і без рецепта, але в такому випадку вони дуже дорогі.

У мене був досвід звернення до стоматолога – у липні в дочки заболів зуб. Спочатку ми отримали рецепт на антибіотики, а потім нас записали на візит… у листопаді.

Ще здивувало, що місцеві лікарі не шукають підходу до дитини, як українські: мультики, заспокійливі розмови. Тут, якщо дитина сказала «ні», ніхто не вмовляє. Ми так тричі ходили, поки не знайшлась клініка, яка може зробити загальний наркоз.

Нормальні вакансії недоступні

 Українка розповіла, що працює на кухні в ресторані – миє посуд.

Я влаштувалася на роботу самотужки, в ресторан, який було видно з вікна.  Але навіть для такої роботи потрібно мати CV і пройти курси кваліфікації – чи вмієш ти працювати з їжею. Я їх пройшла, і мене взяли.

 

Приходжу на декілька годин на тиждень та отримую 400 фунтів на місяць.

Паралельно з роботою жінка опановує Front-End Web Developer  - в Україні. Також покращує англійську в коледжі. Навчання сплачує держава – 1,5 тис. фунтів на рік.

Фото Британії Світлани Городилової

Але українців тут залюбки беруть на роботу на низькокваліфіковані професії, а от нормальні вакансії нам не відкриті, - розповідає Світлана.

Нещодавно я хотіла влаштуватися на роботу у своєму коледжі, де вчу англійську. Я подала резюме на позицію адміністратора коледжу: спочатку його проігнорували, але потім все ж таки призначили інтерв’ю.

 

Я дуже готувалася, була впевнена, що пройду – на самій зустрічі мені сказали, що я overqualified. Врешті-решт після інтерв’ю ще місяць мене маринували, а потім… відмовили. Я досі не знаю причину.

В школі можливий булінг

Тут немає такого, що дитина трохи застудилася і залишається вдома. Якщо ти пропускаєш без поважної причини понад чотири дні, потрібно сплатити штраф 60 фунтів (приблизно 2,7 тис. грн).

Старша школа, де навчається син Світлани, дуже відрізняється від української. Він закінчив дев’ятий клас в одеській школі і тут вимушений був піти в 11-й, бо у Британії школа починається у п’ять років, а в 16 її закінчують.

У старшій школі залишають лише ті предмети, які потрібні в майбутньому або подобаються. У кожного свій розклад: протягом дня син ходить по різних аудиторіях і в кожній зустрічає різних учнів, тому тут немає поняття класу.

Світлана з дітьми

Посеред навчального року я помітила, що у сина песимістичний настрій і він не хоче ходити до школи. Виявилось, що його булять.

Син одеситки у відповідь на цькування штовхнув іншого учня, це зафіксували відеокамери і його відсторонили від навчання на два дні, як винуватця конфлікту.

У Британії, якщо ти показав кулак у відповідь, це розцінюють як агресію. Зараз син онлайн займається із психологом з України й ситуація покращується.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень