Зрівняють з землею: будинки, у яких точно не треба купувати квартири

Або, як скористатися шансом отримати кращу квартиру в майбутньому

Оновлення житлового фонду знову стало темою розмов народних депутатів. Перше читання у Верховній Раді пройшов законопроєкт № 6458 про здійснення комплексної реконструкції кварталів застарілого житлового фонду.

Йдеться головним чином про заміну старих хрущовок – новим житловим фондом. Втім, ці квартири на ринку нерухомості й досі мають попит, серед українців які шукають недороге житло. 

Про знесення й заміну хрущовок в Україні говорять уже впродовж останніх 20 років, каже президент Асоціації фахівців з нерухомості Юрій Піта. 

Усі попередні ініціативи – не працювали. Проблема у тому, що треба отримати згоду власників, які проживають у квартирах будинків, які будуть зносити. Раніше вимога була — 100% згод від власників, то тепер має бути хоча б 75%.

Людей не виселятимуть, їм нададуть  тимчасове житло. А згодом вони мають отримати квартири у збудованих будинках. 

На цьому етапі теж з'являються нові підводні камені. Площу розраховували відповідно до кількості зареєстрованих у квартирі осіб, оскільки на одну людину мала виділятись певна мінімальна кількість метрів квадратних.

Якщо у квартирі зареєстровано п’ять людей, вони мають на цих п’ятьох людей дати площу, наскільки я пам’ятаю, 21 метр на особу. І люди почали прописувати своїх родичів для того, щоб більше отримати площі в нових будинках, - пояснює Піта.

У однокімнатній квартирі на 35 квадратів могло бути прописано троє людей, і у новому будинку власник вимагав вдвічі більше помешкання.

Юрій Піта вважає, що купити квартиру у будинку, замість якого можуть збудувати новий можливо й не найгірший варіант. 

Відповідно до планів народних депутатів під знос мають потрапити усі хрущовки 50-70-х років, це масиви забудовані п’ятиповерховими будинками, а іноді й дев’ятиповерховими.

А от до 80-х та 90-х років черга дійде не скоро. Адже щоб навіть розібратися з усіма хрущовками піде щонайменше 20 років. 

Експерт радить купувати нерухомість, виходячи з власних можливостей, цим і пояснюється попит на старі будинки. У хрущовці можна придбати квартиру на 15-20% дешевше, ніж у будинку 80-х років, не кажучи вже про новобудови.

Джерело: finance.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень