Зламане життя штучно зачатої людини: історія Бріззі, яку виносила сурогатна мати

В Україні є дитина, народжена в сурогатний спосіб, яку не забере сім'я навіть тоді, коли відкриються світові кордони

До минулого року ніхто з українських чиновників не міг з упевненістю сказати, громадянкою якої країни дівчинка є. 

Бріззі – 4 роки. Вона народилася на 25 тижні вагітності з вагою трохи більше 800 грамів у Запорізькому пологовому будинку. 

 

Її виносила сурогатна мама, внутрішня переселенка з Донецької області. 

Брат-близнюк дівчинки помер під час пологів. Батьки Бріззі залишили їй американське ім'я –Бріджет, а також офіційний документ, який дозволяв "усім українським лікарням відключити її від апаратів підтримки життя". 

Лікарі прогнозували Бріджет лише вегетативне (рослинне) існування, жодних втішних шансів не давали навіть американські спеціалісти, з якими радилася пара. 

Українське законодавство не дозволяє відключати апарати за бажанням родичів, а тільки через медичний висновок про смерть мозку, тому апарати дівчинці відключили, коли Бріджет почала дихати самостійно. 

Бріззі-поспішайка

В запорізьких лікарнях американське ім'я не прижилося. Медсестри, які виходжували дівчинку перші три роки в обласній лікарні в Запоріжжі, називали її по-своєму –  Бріззі. 

Так само називає її й Марина Бойко, медсестра відділення патології новонароджених, яка особливо прихилилася до дитини. Вона годинами годувала Бріззі ще тоді, коли та не могла ковтати, залишалася після роботи, щоби просто побавити. 

На відео в телефоні вона радісно показує, як дівчинка раділа великому торту, який Марина принесла на святкування її дня народження в лікарню. 

"Коли ми вперше з нею зустрілися їй було 3.5 місяці, вона лежала в колисці не звертаючи увагу ні на що, – згадує Марина. - Десь через місяць хтось голосно закрив двері і вона вперше здригнулася, тоді ми зрозуміли, що вона чує. 

 

Ще через якийсь час вона почала фіксувати погляд і це вже було свято, тому що ми  думали, що дитина сліпа. Згодом ми почали її вчити їсти не з зонду, а з пляшечки – на 5 мл суміші спочатку йшло кілька годин часу".

Якщо в рік діти в більшості починають ходити, то Бріззі в такому віці тільки вчилася тримати голову. 

"У неї великий потенціал"

Через три роки Бріззі з обласної лікарні перевели в запорізький будинок дитини "Сонечко", де вона живе й досі. До карантину Марина приходила до неї в гості тричі на тиждень по кілька годин. 

"Вона дуже чітко розуміє, хто її любить і відгукується на любов. Ця дитина так багато в житті пройшла, що знає, хто прийшов її любити, а хто побавитися на кілька годин", – каже жінка. 

Дівчинка дуже добре розуміє, коли і що люди говорять саме до неї.

"Вона докладає багато зусиль", – додає Марина. 

Це дає надію, що одного дня вона зможе ходити. Лікарі не можуть сказати, коли саме, бо це залежить від того, як складеться її майбутнє в найближчі роки.

"У неї точно є великий потенціал", – вірить Марина. 

Очевидно, це могло б статися швидше, якби її життя склалося по-іншому і вона опинилася в люблячій сім'ї з самого початку. 

Батьки

Згідно з документамив, які в травні 2019 року отримала в розпорядження австралійська телекомпанія ABC і які були опубліковані у фільмі про сурогатне материнство в Україні,

біологічні батьки Бріджет – американські громадяни.

 

Вони скористалися послугами компанії BioTexCom. майже півсотні малюків якої перебували нещодавно в готелі і були народжені сурогатно саме за посередництва цієї фірми.

Хоча, в тому ж матеріалі ABC, її власник Альберт Точиловський заперечує, що історія з Бріззі трапилася саме у його компанії. 

Після передчасного народження дівчинки з екстремально низькою вагою батьки зареєстрували дитину і дали їй повне ім'я – Bridget Irmgard Pagan-Etnyre. Але згодом відмовились надалі опікуватися нею. 

Взимку 2019 року у Бріззі була справжня новорічна фотосесія, яку їй організувала медсестра Марина Бойко

Вони надіслали лист, що Бріджет

"у вегетативному стані й не має шансів стати нормальною людиною або позбутися стану, несумісного з життям". 

 

Лікарі рекомендують нам припинити будь-яке лікування, щоб вона змогла спочити з миром… Ми не будемо забирати її до Америки. Ця дитина – невиліковна", – написали батьки. 

В листі вони дозволяють Biotechcom, а також усім лікарням України негайно відключити її від апаратів життєзабезпечення. 

Через 18 місяців, коли Бріджет вижила і мала майже два роки, вони надіслали ще один лист, в якому підтвердили, що не заберуть дитину і дали дозвіл на удочеріння.  

Відтоді вони ніяк не довідувалися до дитини, хоча Марина Бойко і намагалася сконтактувати з батьком через соціальні мережі. Він не відповідав. Відмовився від коментарів і АВС, коли ті особисто дзвонили йому по коментар. 

Майбутнє Бріззі 

З часу, коли фільм АВС набрав близько 600 тисяч переглядів в YouTube, кілька сімей-іноземців цікавилися можливістю удочерити дівчинку. Але до того, як дівчинці виповниться 5 років, українське законодавство дозволяє удочеріння тільки громадянам України. 

Виняток – тільки через стан здоров'я дитини і теоретично Бріззі потрапляє у цю категорію. Якщо до 7 років дівчинку не забере сім'я її переведуть в інтернат, але чи буде там продовжуватися її реабілітація невідомо. 

"Моя найбільша мрія, щоби Бріззі поки не пізно отримала сім'ю, яка буде готова вкласти в неї любов, час і найголовніше гроші. 

 

Не варто приховувати, що реабілітація, яка їй необхідна, буде щось коштувати", – пояснює Марина.  

Карантин забрав у дівчинки шанс ходити

Після зйомки фільму про Бріззі глядачі в Австралії, а також друзі Марини зібрали кошти на путівку Бріззі в реабілітаційний центр Козявкіна в Трускавці, де ставлять на ноги дітей із ДЦП або ураженням нервової системи.  

Бронювали місце ще восени 2019 року на квітень цього року, але через карантин поїздку саасували. І поки невідомо, чи зможе вона відбутися в найближчому майбутньому.

Карантин також обмежив спілкування дівчинки із справжньою подругою Мариною: в будинку дитини заборонено відвідування. Тож вони вже два місяці не бачилися. 

Марина намагалася підтримувати зв'язок через відео, але дівчинка ображено відкидає телефон. Бріззі понад усе боїться – бути покинутою знову. 

За матеріалами "Української правди"

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень