Зима без опалення: 5 секретів від японців, як зігрітися в холод

Речі, про які ви можете й не знати

Ця зима в Україні обіцяє бути непростою — зокрема, через російські удари по критичній інфраструктурі. Одна з країн, досвід якої може нам допомогти — Японія. Взимку там досить холодно, але через літню спеку й вологість у цій країні не заведено робити товстих стін або ж маленьких вікон, які пропускають менше холоду.

Зате в японців є власні секрети, які допомагають не замерзнути вдома без центрального опалення

Багатошаровість

Перший секрет тепла — утеплення власного тіла за допомогою спеціального хатена — ця верхня частина кімоно, виготовлена з безлічі шарів бавовни. Ця штука трохи нагадує пальто.

У ньому ходять вдома — п’ють чай та їдять.

Утеплення

У багатьох японських будівельних магазинах продаються спеціальні дошки для захисту від протягів — свого роду віконниці для вікон та другорядних дверей, які знижують тепловтрати між кімнатами.

Котацу

Аналогічного котацу предмета немає в інших культурах. Стіл із вбудованим осередком тепла, накритий зверху ковдрою або щільним матрацом-футоном походить від стародавнього аналога – осередку в центрі будинку. Але сучасну котацу можна переміщати по дому.

Обмежений нагрів

Розташування вогнища у центрі будинку породило не лише котацу, а й традицію у холодну пору прогрівати за допомогою обігрівачів або кондиціонерів центральну частину будинку. Чим більш віддалена від неї кімната, тим вона буде холоднішою.

Популярні у Японії як стандартні електричні обігрівачі, так і газові. Використовуються також і незвичайні для нас гасові обігрівачі. Для них потрібно закуповувати спеціальне паливо, але за відгуками вони в рази економніші.

Електропростирадла

Такі пристрої поряд з електрокилимами користуються популярністю в Японії. Вони обігрівають не простір кімнати, а лише частину, яку закривають. Вони більш енергоефективні проти інших видів обігрівачів.

Є такі, до речі, і в Україні

Джерело: telegraf

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень