Чому японці не мерзнуть взимку без центрального опалення?

Як вони навчилися жити без централізованого опалення та обігрівачів

Іноземці, які приїхали до Японії взимку, дивуються, що опалення немає практично ніде. При тому, що у північній частині, особливо на Хоккайдо, холодно і мінусові температури (до 7-15 градусів морозу взимку), опалюється всього 3-5% від загальної кількості багатоквартирних будинків і громадських будівель.

Але ж Японія — одна з найбільш високотехнологічних країн.. То в чому проблема?

А все насправді дуже просто.

Взимку в Японії клімат далеко не арктичний. У навколишніх морях багато досить теплих течій, а в горах — гарячих мінеральних джерел.

Спочатку відсутність опалення у традиційних японських будинках пояснювалася двома причинами:

  • на островах висока сейсмічна активність, тож капітальні споруди з товстими стінами, теплоізоляцією і камінами тут протрималися б лише до найближчого поштовху; перебудовувати все – неефективно, тому японські будинки робили дуже легкими;.
  • на території Японії просто немає достатнього запасу природних копалин – такої кількості вугілля чи дерева, щоб топити всю зиму, на островах немає, тому традиційно японці звикли холодні зимові дні просто перечікувати: теплі ковдри, невеликі жаровні, гаряча японська лазня у вигляді бочки офуро дозволяли пережити холодні дні і ночі без опалення.

Характерний столик , укритий зверху теплою ковдрою з підігрівом знизу – одна із таких традицій. За старих часів його називали ірорі, під ним у нішу клали в жаровню вугілля. Прикриваючи коліна ковдрою ірорі, людина грілася за столом.

Сьогодні в ході модифікація – котацу з нагрівальним елементом у стільниці.

Ще однією вагомою причиною померзнути взимку для японців є банальна економія. Користуватися для опалення електрикою людям не дозволяє її дорожнеча – увімкнути кондиціонер на обігрів або поставити тепловентилятор чи електричний радіатор можуть дозволити собі лише дуже забезпечені люди, які мають власний будинок. А от в багатоповерхівці такого добра може просто не витримати проводка.

А між тим, японці знайшли власні способи впоратися із ситуацією. Тут в ходу інфрачервоні килимки-обігрівачі з низьким споживанням енергії, ковдри, що підігріваються, домашній одяг у формі довгого светра або пончо-пледа та інші лайфхаки для підтримки тепла у холодну пору року.

У провінції досі можна зустріти гасові і масляні жаровні та обігрівачі.

Джерело: gsminfo

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень