Повна заборона на сіль і цукор – замість нового меню: як знущаються з дітей у школах

Тепер учні взагалі відмовляються їсти, батьки обурені

Фото ілюстративне, жанрове
Фото ілюстративне, жанрове

Цього тижня практично по всій Україні запрацювала нова система шкільного харчування. Більшість людей задоволені змінами, але є й такі, що тепер тільки бідкаються. Мовляв, тепер діти відмовляються їсти те, що готують у шкільних їдальнях, повідомляє ТСН.

Насправді це пов’язано не з оновленням меню, а з банальним нерозумінням кухарів та адміністрації певних навчальних закладів, які замість запровадження смачних і корисних страв, повністю виключили з дитячого раціону сіль та цукор

Тобто у деяких школах залишили «стару» їжу, просто її більше не солять, а напої – не підсолоджують.

Ось як коментує цю ситуацію Олена Лізвінська – експертка з безпеки дітей:

– Не додавати цукор до какао. Хто з дорослих буде пити какао без цукру? Так само діти його не будуть пити. Зараз не додають сіль. Хто буде їсти взагалі без солі?!

Один із творців нового меню – відомий український шеф-кухар Євген Клопотенко – каже, що змінити меню у всіх школах важко, але над цим працюватимуть. При цьому, і сіль, і цукор, і хліб ніхто в дітей НЕ ВІДБИРАТИМЕ. Все, що повинно змінитися – їхня кількість.

– І от ваші діти повернулися після канікул до школи, там у їдальнях є якась їжа, але вам щось не подобається. Як ви можете зрозуміти та проконтролювати, наскільки все чесно:

 

1. Продивіться норми (ТУТ). Якщо їжа не відповідає прописаним там тезам, то це порушення.

 

2. Якщо у школі вже зараз відмовилися повністю від цукру та солі, то це не є коректним. Ми з командою спеціально пролобіювали перехідний етап. Це означає, що кількість солі та цукру мають зменшувати поступово.

 

3. Ситуація: у вашій школі оголосили, що там тепер складають меню за Євгеном Клопотенком. Ви можете подивитися, які страви я розробив, який вони мають вигляд та перевірити, чи схоже воно на їжу у вашій школі. Якщо є невідповідності, то це порушення (як це має виглядати – тут).

 

4. Якщо ви знайшли порушення, то можете попросити пояснень в адміністрації школи. Якщо школа не реагує, то ви маєте право звернутися до Держпродспоживслужби. Для цього вони створили спеціального чат-бота у телеграмі: @derzhspozhivsluzhba_bot

Ситуацію з невідповідностями вже активно коментують у соцмережах:

  • Все залежить від кваліфікації кухарів. Нехай хоч 100 разів міняють меню, але мало фахівців, які нормально готуватимуть.
  • Все залежить від людини. Наскільки вона любить свою роботу. А якщо прийшли люди. В нас в школі те саме (м. Полтава школа № 24), хоча по місту інша ситуація. Коли батьки почали скаржитися, меню покращилося, але рівно на 2 дні, потім все стало як було.
  • В деяких містах, і навіть селах є такі комбінати харчування, що хочеться аплодувати стоячи тим керівникам і кухарям.
  • Меню - з'їсти й заплакати.
  • І де тут меню від Клопотенка?
  • Хто стане їсти їжу без солі?! Кому це прийшло в голову?

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень