

Збалансована, смачна й гарантовано безпечна їжа
Напередодні в Україні презентували реформовану систему шкільного харчування та представили оновлене меню для шкільних їдалень.
Презентацію провели у столичній школі №209 за участі Першої леді України Олени Зеленської, Міністра освіти і науки Сергія Шкарлета, Міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, заступника Міністра економіки Сергія Глущенка, Голови Державної служби з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів Владислави Магалецької та шеф-кухаря, ідеолога проєкту зі зміни культури харчування CultFood Євгена Клопотенка.
- Коли ми розпочинали роботу над реформою системи шкільного харчування, ми поставили собі мету – підвищити загальний середній рівень харчування в українських школах.
Це комплексне завдання: від поліпшення якості, поживності страв та безпечності харчових продуктів до ресурсного забезпечення шкіл.
Я хочу, щоб діти із задоволенням йшли у шкільну їдальню, а батьки були при цьому впевнені, що шкільне харчування корисне для здоров’я, – зазначила Олена Зеленська.
Меню включає 160 страв та розраховано на 4 тижні. Дітей знайомитимуть, як з традиційними українськими стравами, так і стравами різних кухонь світу.
Окремо представлені також безглютенові позиції, які для організації харчування дітей з особливими дієтичними потребами на підставі медичної довідки.
- Перше за все хочу сказати, що культура харчування формується з дитинства, тому дуже важливо, щоб і в родині знайшовся час та бажання привити дитині звичку здорового харчування.
Відповідно до нововведень обмежено кількість солі та цукру, жирів в харчових продуктах, що можуть пропонуватись дітям, а також заборонено використання ковбасних виробів, сосисок, рибних консервів.
Натомість у шкільному меню має бути більше м'яса, молочних продуктів і фруктів, - сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.
Меню яке для шкіл склав Євген Клопотенко – можна ознайомитися тут. Зауважимо що страви справді дуже різноманітні, крім того, різняться по сезону. Тобто окремі пропозиції для харчування взимку й восени.
Понеділок
Вівторок
Середа
Четвер
П'ятниця
Понеділок
Вівторок
Середа
Четвер
П'ятниця
Словом, є що перейняти навіть для приготування страв для дітей вдома. Якщо решта шкіл Україні справді втілить ці напрацювання Євгена Клопотенка у життя, то цілком реально вирости покоління українців зі здоровими харчовими звичками, зауважують учасники заходу.
Радіо ТРЕК у Telegram. Viber: 063-734-106-4
Радіо Трек: НОВИНИ
Допоможе «диявольська комета»: астролог назвав ключову дату закінчення війни в Україні
Що потрібно з'їсти 9 грудня, щоб увесь рік бути здоровим та багатим: народні прикмети
Святковий рулет із домашнього фаршу: гості проситимуть ручки, щоб записати рецепт
Велика покупка – Тельцям, почуття міри – Рибам: гороскоп на 9 грудня
Третє за поширеністю прізвище в Україні: звідки походить і кількість представників
Тест на антитіла до Covid-19 – не показові, заявив головний санітарний лікар
Відомий шеф-кухар Євген Клопотенко поділився рецептом «найтоповішого» хліба
Житомирщина виходить із «червоної» зони карантину
Організації, де працює понад 50 осіб, можуть записатися на вакцинацію проти COVID-19, – Ляшко
Більше м'яса, фруктів і молочки та менше цукру й хліба. Нове харчування в школах почнеться 1-го вересня
У Рівному знайшли техпаспорт на автомобіль Hyundai. Якщо документи ваші - телефонуйте
У Рівному, на вул. Відінська, 39 біля М'ясомаркета/ біля АТБ знайдено окуляри та телефон. Знайдене передали продавцям на касу магазину
27.09.2023 р. загублено посвідчення водія на прізвище Рабешко Роман. Орієнтовно по маршруту від гуртожитків РДГУ №4 і №5, через "Текстильник" і до а/с Чайка.