

Збалансована, смачна й гарантовано безпечна їжа
Напередодні в Україні презентували реформовану систему шкільного харчування та представили оновлене меню для шкільних їдалень.
Презентацію провели у столичній школі №209 за участі Першої леді України Олени Зеленської, Міністра освіти і науки Сергія Шкарлета, Міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, заступника Міністра економіки Сергія Глущенка, Голови Державної служби з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів Владислави Магалецької та шеф-кухаря, ідеолога проєкту зі зміни культури харчування CultFood Євгена Клопотенка.
- Коли ми розпочинали роботу над реформою системи шкільного харчування, ми поставили собі мету – підвищити загальний середній рівень харчування в українських школах.
Це комплексне завдання: від поліпшення якості, поживності страв та безпечності харчових продуктів до ресурсного забезпечення шкіл.
Я хочу, щоб діти із задоволенням йшли у шкільну їдальню, а батьки були при цьому впевнені, що шкільне харчування корисне для здоров’я, – зазначила Олена Зеленська.
Меню включає 160 страв та розраховано на 4 тижні. Дітей знайомитимуть, як з традиційними українськими стравами, так і стравами різних кухонь світу.
Окремо представлені також безглютенові позиції, які для організації харчування дітей з особливими дієтичними потребами на підставі медичної довідки.
- Перше за все хочу сказати, що культура харчування формується з дитинства, тому дуже важливо, щоб і в родині знайшовся час та бажання привити дитині звичку здорового харчування.
Відповідно до нововведень обмежено кількість солі та цукру, жирів в харчових продуктах, що можуть пропонуватись дітям, а також заборонено використання ковбасних виробів, сосисок, рибних консервів.
Натомість у шкільному меню має бути більше м'яса, молочних продуктів і фруктів, - сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.
Меню яке для шкіл склав Євген Клопотенко – можна ознайомитися тут. Зауважимо що страви справді дуже різноманітні, крім того, різняться по сезону. Тобто окремі пропозиції для харчування взимку й восени.
Понеділок
Вівторок
Середа
Четвер
П'ятниця
Понеділок
Вівторок
Середа
Четвер
П'ятниця
Словом, є що перейняти навіть для приготування страв для дітей вдома. Якщо решта шкіл Україні справді втілить ці напрацювання Євгена Клопотенка у життя, то цілком реально вирости покоління українців зі здоровими харчовими звичками, зауважують учасники заходу.
Радіо ТРЕК у Telegram. Viber: 063-734-106-4
Радіо Трек: НОВИНИ
Переведення годинників змінили: з’явилося уточнення про літній час 2025
Досить уже говорити «добрий ранок»: Як правильно вітатися вранці українською мовою
Що робити зі знайденим на городі курячим яйцем: народні прикмети
Документи вже недійсні: всіх, хто заламінував свідоцтво про шлюб чи народження дитини попередили, що робити
Рахунок пішов на тисячі: німці масово не пускають до себе українців
Тест на антитіла до Covid-19 – не показові, заявив головний санітарний лікар
Відомий шеф-кухар Євген Клопотенко поділився рецептом «найтоповішого» хліба
Житомирщина виходить із «червоної» зони карантину
Організації, де працює понад 50 осіб, можуть записатися на вакцинацію проти COVID-19, – Ляшко
Більше м'яса, фруктів і молочки та менше цукру й хліба. Нове харчування в школах почнеться 1-го вересня
У Рівному поряд з кафе "Fortissimo" знайдено пенсійне посвідчення, на ім'я Ремізова Віра Олексіївна За деталями звертайтесь за номером: +380964330774
У Рівному шукають вівчарку по кличці Луна. Зелений ошийник, зникла в районі Боярки 5 лютого. Номери власників: 0969732925
Біля магазина «Копійка» на розі вулиць Грушевського та Гайдамацької (колишня Струтинської) знайшли ключі. Телефонувати за номером: 0689097415