Чилі кон карне, чахохбілі, верещака та суп Авголемоно: В Україні представили нове шкільне харчування
Збалансована, смачна й гарантовано безпечна їжа
Напередодні в Україні презентували реформовану систему шкільного харчування та представили оновлене меню для шкільних їдалень.
Презентацію провели у столичній школі №209 за участі Першої леді України Олени Зеленської, Міністра освіти і науки Сергія Шкарлета, Міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, заступника Міністра економіки Сергія Глущенка, Голови Державної служби з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів Владислави Магалецької та шеф-кухаря, ідеолога проєкту зі зміни культури харчування CultFood Євгена Клопотенка.
- Коли ми розпочинали роботу над реформою системи шкільного харчування, ми поставили собі мету – підвищити загальний середній рівень харчування в українських школах.
Це комплексне завдання: від поліпшення якості, поживності страв та безпечності харчових продуктів до ресурсного забезпечення шкіл.
Я хочу, щоб діти із задоволенням йшли у шкільну їдальню, а батьки були при цьому впевнені, що шкільне харчування корисне для здоров’я, – зазначила Олена Зеленська.
Меню включає 160 страв та розраховано на 4 тижні. Дітей знайомитимуть, як з традиційними українськими стравами, так і стравами різних кухонь світу.
Окремо представлені також безглютенові позиції, які для організації харчування дітей з особливими дієтичними потребами на підставі медичної довідки.
- Перше за все хочу сказати, що культура харчування формується з дитинства, тому дуже важливо, щоб і в родині знайшовся час та бажання привити дитині звичку здорового харчування.
Відповідно до нововведень обмежено кількість солі та цукру, жирів в харчових продуктах, що можуть пропонуватись дітям, а також заборонено використання ковбасних виробів, сосисок, рибних консервів.
Натомість у шкільному меню має бути більше м'яса, молочних продуктів і фруктів, - сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.
Меню яке для шкіл склав Євген Клопотенко – можна ознайомитися тут. Зауважимо що страви справді дуже різноманітні, крім того, різняться по сезону. Тобто окремі пропозиції для харчування взимку й восени.
Ось приклад зимових обідів на один тиждень:
Понеділок
- Борщ з картоплею
- Сметана
- Чахохбілі з куркою
- Каша пшенична (розсипчаста)
- Хліб житній
- Банани свіжі
Вівторок
- Салат з капустою та морквою
- Картопляний крем-суп
- Чилі кон карне (квасоля з яловичим м'ясом)
- Хліб цілозерновий
- Компот зі свіжих (заморожених) ягід, м'ятою та родзинками
- Яблука свіжі
Середа
- Салат з яйцем, сиром та куркумою
- Суп білий з галушками
- Верещака з яловичини
- Гречана каша (розсипчаста) з чебрецем
- Хліб житній
- Яблука свіжі
Четвер
- Вінегрет
- Суп Авголемоно
- Ліниві голубці з яловичиною
- Сік
- Хліб цілозерновий
- Апельсини свіжі
П'ятниця
- Салат з квашеними огірками та свіжою капустою
- Сочевичний суп-пюре
- Риба тушкована з овочами та томатним соусом
- Рис (розсипчастий) з кмином
- Хліб житній
- Банани свіжі
А ось приклад осінніх обідів на тиждень:
Понеділок
- Салат з капусти, огірків та кропу
- Борщ з картоплею
- Сметана
- Запечене філе курки з орегано
- Рис (розсипчастий) з орегано
- Хліб житній
- Банани свіжі
Вівторок
- Сочевичний суп-пюре
- Рибні нагетси
- Соус «Кетчуп»
- Овочеве соте
- Чай з мелісою
- Хліб цілозерновий
- Яблука або груші свіжі
Середа
- Салат з яйцем, сиром та куркумою
- Полтавський борщ зі сливовим варенням
- Сметана
- Китайська печеня зі свининою
- Хліб житній
- Апельсини або яблука свіжі
Четвер
- Салат з капусти, яблуком та селерою
- Суп гороховий
- Болоньєзе з яловичини
- Гречана каша (розсипчаста) з чебрецем
- Хліб цілозерновий
- Банани свіжі
П'ятниця
- Салат зі свіжих томатів
- Капусняк з гарбузом
- Плов з булгура та свининою
- Сік
- Хліб житній
- Яблука або сливи свіжі
Словом, є що перейняти навіть для приготування страв для дітей вдома. Якщо решта шкіл Україні справді втілить ці напрацювання Євгена Клопотенка у життя, то цілком реально вирости покоління українців зі здоровими харчовими звичками, зауважують учасники заходу.
Радіо ТРЕК у Telegram. Viber: 063-734-106-4
Радіо Трек: НОВИНИ